Макс Регер и пространството на органната песен до Първата световна война

Автор: Албена Кехлибарева-Стоянова

Коментари: 3

Издател Водолей
Брой страници 320
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 355 грама
Размери 13x20
ISBN 9789549415902
Баркод 9789549415902
Категории Книги за музика, Изкуство, Книги

Започнал като представител на късноромантичната естетика Макс Регер достига през целия си недълъг жизнен път (починал на 43 годишна възраст, в разцвета на творческите си сили)до граничните зони на тоналността и хроматиката, надничащи вече в атоналността. И с това той очертава нови пътища за стиловете от първите десетилетия на 20-ти век. Според Паул Хиндемит Макс Регер е един от последните титани на късния романтизъм, без който новата музика на 20-ти век не би могла да продължи своя естествен ход. Хиндемит е имал предвид вероятно и необходимия преход и огромните социални състресения, които изживява човечеството в първата половина на 20-ти век. Сакралността в цялото творчество на Регер е емблематична и нейната проява личи както в духовните му творби, предназначени за сакрални параметри, така и в много от неговите светски песни.

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

от Илияна Петрова / дата: 18 апр 2017

Новата книга на Албена Кехлибарева-Стоянова "Макс Регер и пространството на органната песен до Първата световна война" е доколкото ми е известно първата /или втората/ такава публикация на славянски език изобщо. И не само това я прави изключителна и привлекателна, колкото универсалния, но и достъпен и за непредубедения читател език. Прекрасно издание с богат илюстративен материал. Препоръчвам я.

от Тодор Нейков / дата: 15 апр 2017

Страхотна е книгата, а музиката на Макс Регер звучи в тези дни във всички катедрали в цяла Германия, Европа, Австралия,САЩ. Добре е и в България да се знае повечко за този велик композитор, поставян от някои изследователи и ценители до името на Йохан С***стиан Бах. Книгата на Кехлибарева е написана на високо емоционален, ерудиран и същевременно общодостъпен човешки език. Горещо я препоръчвам.

от Марияна Кирова / дата: 12 апр 2017

Изключително ценна творба - книга за голям композитор, за когото в България все още малко се знае, защото неговата музика е свързана с църковните органи в Западна Европа. Книгата на Албена Кехлибарева - Стоянова е много ценна точно поради това. Познавам тази прекрасна изпълнителка и педагожка и с радост бих препоръчала нейната книга, която е написана и за специалисти, но и за по-широк кръг от хора естети. Прекрасно е и че издателство "Водолей" се е ангажирало към този труд.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]