Марозия. Повелителката на папи

Автор: Ерик Валц
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Емас
Преводач Борис Парашкевов
Брой страници 592
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 514 грама
Размери 14x21
ISBN 9789543573479
Баркод 9789543573479
Категории Исторически романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Днес името Марозия е известно на малцина. Нито императрица, нито принцеса, тя остава настрана от вниманието на официалните хроникьори и историята я забравя. Но средновековните историци наричат нейния век saeculum obscurum - „тъмният век“, а модерните - „епохата на порнокрацията“. В основата на тези мрачни понятия стои една жена - Марозия.
Родена в семейство на сенатор, Марозия няма шанса да бъде властимаща, ала има божиите дарове красота и ум. Без царски произход, но предопределена от родителите си да властва, на нея й е съдено да го прави чрез други, в сянката на силните на деня. А това в нейния десети век са папите. При близо вековния си живот тази жена става метреса, майка, леля, баба и прабаба на общо седем папи, сключва три брака, ражда пет (останали живи) деца. Ала познава и голямата любов. И голямата болка в любовта.
Романът на Ерик Валц „Марозия“, базиран на щателни проучвания, разкрива живота на една необикновена жена, силна, но и слаба, господарка, но и жертва на своето време. Една изключителна и незаслужено потънала в забрава съдба.

Ключови думи: Вечните жени

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Явно фаталните и силни жени привличат немския писател Ерик Валц. След като у нас вече е познат на публиката с романа „Саломе“, издателство Емас предлага на вниманието ни и друга негова нашумяла творба, „Марозия. Повелителката на папи“. Може би има нещо магнетично в образа на фаталната жена в античния свят и Средновековието, времена, които по принцип се считат за изключително мъжки и сурови. Жените, притежаващи силата и властта да направляват мъжките решения, е трябвало да се справят с това в условията на пълно безправие и многобройни опасности. Феминизмът днес би трябвало да черпи вдъхновение именно от тези исторически личности, за които четем в хрониките. Но женската власт не е прецедент, до нас са достигнали имената на множество кралици, аристократки или валиде султанки в Османската империя, които къде тайно, къде съвсем явно са вземали важните решения вместо официално управляващите държавни мъже. „Марозия. Повелителката на папи“ ще ви поведе през средните векове в Италия, през онази тяхна част, която историците наричат „най-тъмна“, през 9 и 10 век. Епохата, през която Марозия, позната също и като Мариуча, крои интриги, назначава папи и разпорежда убийства, се нарича още и „порнокрация“, „власт на любовницата“ или „власт на проститутките“. Ерик Валц е направил много подробно и щателно проучване на описваното време и неговите нрави. Точно тогава се задълбочават различията между Рим и Константинопол, между Изтока и Запада и само век по-късно ще настъпи Схизмата между Католицизъм и Православие, която ще продължи чак до наши дни. Най-голяма през 10 век е властта на папите. И Марозия, повелителката на папите, си прави сметката съвсем вярно, контролира ли тях, тя в действителност ще контролира всичко останало, дори без да е кралица. В началото на бурната си кариера петнайсетгодишна тя е само метреса на папа Сергий Трети. По-късно става майка на папа Йоан XI, леля на папа Йоан XIII и баба и прабаба на други папи. Така че този исторически роман за несправедливо пренебрегваната изключителна жена със сигурност ще ви впечатли.

Хеликон