Книга за Китай

Автор: Валери Петров
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Вакон
Брой страници 656
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 706 грама
Размери 14x21
ISBN 9786197300246
Баркод 9786197300246
Категории Есеистика. Публицистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Надали съществува друга земя, която да е вълнувала въображението на пътешественици и летописци по-натрапчивo от забуления в чаени листа Китай. Воден от неутолимото си любопитство, в средата на ХХ век през портите на Поднебесното царство преминава и самият Валери Петров, а резултатът е разказ от кръв и плът, присъщ на малцина майстори на пътеписа.

Органично съчетавайки минало и съвремие, „Книга за Китай“ разкрива както хилядолетната история, религия, култура и изкуство на страната, така и политическите превратности и скоростната индустриализация, белязали новото й време. Пъстрата хроника е деликатно нюансирана с лични анекдоти и афоризми, чиито образи напомнят рисунка с туш на изкусен живописец.

Удивителна е способността на Валери Петров да изразява скритата поезия на ежедневието само с няколко пестеливи и точни щриха – полуразрушената пагода редом с новостроящия се фабричен комин, танцуващия по тъмната повърхност на езерото лотосов лист, отрудената старица, привела се над фъстъковия храст. Постепенно заглъхваме в пустотата на Гоби, отнасят ни пулсиращият неон на Шанхай и пенливата снага на Янцзъ. Докато накрая не потънем в своеобразна медитация на сетивата, забравяйки суетата, дребнотемията, дори и самите себе си.

Настоящото издание на този рядък и малко познат пътепис излиза без редакторска намеса, за да се запази неповторимата му автентичност.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Милият лирик Валери Петров, любимец на деца и възрастни, е известен не само със своите стихотворения и приказки. Издателство Вакон ни го представя и с неговия пътеписКнига за Китай“, част от библиотека „Пътешествия и приключения“. Едва ли има страна на света, която толкова да е привличала пътешествениците, колкото тайнственият Китай. В средата на 20 век големият български писател от еврейски произход Валери Петров посещава Поднебесното царство, тази огромна стара империя, и пресъздава своите впечатления чрез своя жив език така ярко, че сякаш самите ние сме били там. Умението на талантливия творец от ежедневието и незначителния детайл да сътвори висока литература е удивляващо. В нашата литература няма друг такъв талант за тривиалното, делничното, сивото. А да умееш да виждаш и в най-обикновените места скритата красота е дарба рядка и ценна. „Книга за Китай“ е богато и универсално четиво, в което са съчетани възгледите на Валери Петров по различни теми, исторически факти за Китай, описание на места и събития. Отвежда ни на брега на река Янцзъ, в сърцето на шумния Шанхай, преминаваме край пустинята Гоби и навсякъде у нас се трупа онова съзерцателно валерипетровско настроение, което ни кара просто да занемеем и да се наслаждаваме. Светът е чудесен, животът е поезия. И пъстрият Китай е нарисуван пред очите ни с умелата четка на изкусен живописец. Сегашното издание на пътеписа излиза без редакторска намеса с цел да се запази неговия автентичен глас. Защото думите на мъдреца винаги ще ни дават смисъл и ще ни обогатяват. Днес Китай със своето население от един милиард и над триста милиона души, със своята икономика, на която няма кой да окаже реална конкуренция, е страна, заслужаваща вниманието ни. Езикът на бъдещето е китайският, китайските ресторанти и китайските продукти са вече навсякъде около нас. „Книга за Китай ще ни даде един нов богат поглед към тази страна и ще ни приобщи към нейната култура. Валери Петров знае как да предава усещания и нюанси.

Хеликон

Валери Петров (псевдоним на Валери Нисим Меворах) е български поет, сценарист, драматург и преводач от еврейски произход. Академик на БАН (2003).

Майка му е учителка по френски език, а баща му - професор по правни науки.

Валери Петров учи в италианското училище в София, което завършва през 1939 г. През 1944 г. завършва медицина в Софийски университет.

На 15 години Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка - поемата „Птици към север“. По-късно пише поемите: „Палечко“, „На път“, „Ювенес дум сумус“, „Край синьото море“, „Тавански спомен“ и стихотворния цикъл „Нежности“.

През есента и зимата на 1944 г. работи в Радио „София“, после участва във втората фаза на войната срещу Нацистка Германия като военен писател в редакцията на вестник „Фронтовак“.

След войната е един от основателите и заместник-главен редактор на вестник „Стършел“ (1945 – 1962). Служи като лекар във военна болница и в Рилския манастир.

От 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата. През тези години пътува до Америка, Швейцария, Франция като делегат на различни форуми. На 19 юни 2006 на 86 годишна възраст получава от Министерство на културата наградата „Христо Г. Данов“ за цялостен творчески принос.