Китайският гносис

Автор: Ян ван Райкенборг и Катароза де Петри

Коментари: 0

Издател Розенкройц
Брой страници 464
Година на издаване 2017
Корици твърди
Език български
Тегло 616 грама
Размери 14x22
ISBN 9786199088708
Баркод 9786199088708
Категории Философия, Хуманитарни науки, Книги

Казват, че Лао Дзъ е написал деветстотин и тридесет книги за етиката и религията и седемдесет за езотеризма. Обаче нищо не е останало от всички тези съчинения, между които е имало дори печатни екземпляри. Те са изчезнали, без да оставят следи. Единственото съчинение на Лао Дзъ, с което разполага човечеството, е Дао Дъ Дзин, съдържащо приблизително пет хиляди думи, които биха могли да се напишат на дузина страници. На доста места текстът изглежда напълно неразбираем и, без съмнение, по тази причина се е запазил за човечеството.
Старата история, която вече сте чували толкова пъти, винаги започва отначало. Изначалният противник, който се изявява през вековете под многобройни форми и продължава да го прави, и тук е направил всичко възможно да унищожи съчиненията, които са изглеждали опасни за поддържането на природата на смъртта и са можели да хвърлят светлина пред човечеството за великата действителност на двете природи. Вие знаете какво мислят за Дао Дъ Дзин много от синолозите, а също и какво ние трябва да мислим за техните преводи. Обаче на Изток в множество библиотеки могат да се намерят много дебели томове върху това произведение. В по-голямата си част това са орязани текстове, предназначени да отведат истинския търсещ по погрешни следи.

Ян ван Райкенборг е творческият псевдоним на Ян Леене (1896-1968), розенкройцер, роден в Харлем, Холадния, съосновател и гросмайстор, заедно с Катароза де Петри, на Лекториум Розикруцианум, Школата на Златния Розенкройц – работата на живота му. Още като млад, той търси истината и дълбокия смисъл на живота. Разминаването между теорията на вярата и действителния живот, което младият Ян Леене разпознава често сред теолози и вярващи, го отчуждава от Реформаторската църква, към която родителите му са принадлежали. Той не се обръща срещу църквата на родителите си, а решава за себе си наистина да практикува живота, който е проповядван там на теория.

След първоначалните си контакти с Макс Хайндл и Рудолф Щайнер, създаването заедно със своя брат и Катароза де Петри на Интернационалната Школа на Златния Розенкройц и срещата с Джидду Кришнамурти, през 1935 г. към общността на Райкенборг се присъединяват сътрудници от 12 държави и разгръщат дейността на Школата.
През 1956 г. работата на Ян ван Райкенборг и Катароза де Петри получава важен импулс от контакта с Антонин Гадал (1877-1962), пазител на наследство на катарите в Южна Франция. Те се свързват с духовното съкровище на общността на катарите и богомилите, разбита от инквизицията преди около 750 години.
С около 40 публикации, някои написани съвместно с Катароза де Петри, Ян ван Райкенборг оставя голямо богатство от съвети и подкрепа за хората, които търсят истината и свободата по духовния си път. Повечето от книгите му се състоят от преписи на речи, насочени към учениците на Лекториум Розикруцианум през 50-те и 60-те години. Също така Ян ван Райкенборг успява да дешифрира рядката и ценна, но и трудна за разбиране Дао Дъ Дзин на Лао Дзъ за обикновения читател.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg