Гордост и предразсъдъци

Автор: Джейн Остин
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 6

Издател Хеликон
Преводач Силвия Желева
Брой страници 416
Година на издаване 2020
Корици меки
Език български
Тегло 510 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542984214
Баркод 9789542984214
Категории Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Гордостта се отнася повече към мнението ни за нас самите, а суетността към онова, което бихме искали другите да мислят за нас."

Защо едни книги се превръщат в литературна класика, а други не? Дали тази, която сега държите в ръце, дължи непреходната си слава на пълнокръвността на образите си, на завладяващата си интрига или на важните си послания? Или пък на това, че всеки от нас има и гордост, и предразсъдъци и е любопитен да узнае до къде ще го отведат те?
Това е роман, който всеки е добре да има в домашната си библиотека. Филмовите студиа или телевизиите периодично ни поднасят поредната си негова визуална версия.
Но страниците на едно преборило времето произведение съдържат енергия, която само личният прочит може да почерпи.

Джейн Остин не предлага прости решения. Тя просто създава живи характери, рисувайки ги с разбиране, загриженост и често - с присмехулство. Зад всичко това обаче прозира нейната искрена обич към човека с всичките му несъвършенства, илюзии, комични или драматични заблуди, която не може да бъде имитирана. Вероятно тъкмо тя - тази обич - предпазва една творба от забравата и я превръща в класика.

Ключови думи: Силните женски образи, Джейн Остин, От детството към зрелостта, Книги-филми, Най-нови, Любовта е романтика, Да четем в студените дни, Думи, написани от жена, Книги, които оформиха съвременния свят, ТОП 50 художествена литература 2018, Топ 100 02.03.-10.03.2020, Време за хубави книги, Време за любов, Книгите, които оформиха съвременния свят, ТОП 50 художествена 1.01.-30.06.2020, ТОП 101 Художествена литература 2011-2020, ТОП 201 на десетилетието, ТОП 201 за 2020 година, ТОП 121 Художествена литература 2020, ТОП Романтика 2020, Топли и уютни, От детството към зрелостта - 13-18 години, ТОП 50 художествена 1.01.-30.06.2021

от Администратор / дата: 06 окт 2020

Последното преиздаване на заглавието е реализирано през 2020 година.

от Димитър Димитров / дата: 05 окт 2020

Как така за Година на издаване на книгата е отбелязана 2020г. , а коментарите за книгата са с дати от 2017 и 2018?

от Мария Чобанова / дата: 10 яну 2018

И това издание е страхотно. Превода е много добър! :)

от Лилия Тодорова / дата: 09 яну 2018

Най-добрият превод за мен си остава на Жени Божилова. Моето копие е от 89, ако има нова издание, бих си купила.

от Администратор / дата: 19 дек 2017

Преводач е Силвия Желева.

от Деница Иванова / дата: 19 дек 2017

На кого е преводът?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Има книги, които са се превърнали в световна класика и трябва да присъстват в библиотеката на всеки дом. За тях не са нужни дори думи за реклама, самият факт, че милиони читатели са се влюбили в тях е достатъчен. „Гордост и предразсъдъци“ на Джейн Остин е една от тях. Новото издание на книгата идва при читателите от издателство Хеликон и е в превод на Силвия Желева. Джейн Остин живее и твори в края на 18 и началото на 19 век, когато жените писателки не са често срещано явление. Малко по-късно друга писателка във Франция пише под мъжкия псевдоним Жорж Санд. Женският светоглед и женската литература имат своите изследователи, феминизмът в наши дни е популярна идеология, но авторки като Джейн Остин правят първите стъпки в разкриването на женската чувствителност. Литературният талант не може да бъде разделян по полов признак, но читателят винаги може да се досети от един неподписан текст дали авторът му е жена или мъж. 7 завършени и 2 незавършени творби ни оставя Джейн Остин, която си отива при неизяснени обстоятелства само на 41 години. Най-популярните й заглавия са „Разум и чувства“, „Доводите на разума“, „Гордост и предразсъдъци“. Сред тях първенство по хвалби на критиката държи романът „Гордост и предразсъдъци“, който излиза през 1813 година и е считан за едно от най-големите произведения на целия 19 век. До днес по книгата са направени повече от 10 филма, последните от които през 2005 и 2011. Дребните аристократи семейство Бенет живеят в неголямо имение в Южна Англия. Съседното имение Недърфийлд е наето от богатия лондонски ерген Чарлз Бингли, което дава повод на мисис Бенет да започне да крои планове да омъжи една от своите пет дъщери за Чарлз. По време на едно празненство в съседно градче Чарлз довежда своя приятел Дарси, който също не пада по-долу по богатство. Докато обаче Чарлз ухажва Джейн Бенет, Дарси отказва да танцува с Елизабет Бенет, твърде горделив е да го направи. Мисис Бенет е ядосана. Така започва историята в „Гордост и предразсъдъци“.

Хеликон

Джейн Остин (на английски: Jane Austen) е английска писателка. Родена в Стивънсън, Хемпшър и умира на 18 август 1817 Уинчестър.

Дъщеря е на хемпиширски свещеник и израства в голямо семейство,подобно на семейство Бенет от "Гордост и предразсъдъци". Джейн Остин е личност, потънала в дълбока неизвестност, но от спомени за нея е определяна като затворена в себе си и вечно замислена. За личността на писателката, можем да гадаем по нейните произведения. Само с най-голямата си сестра тя споделя тайните си, пишейки и? откровени писма.

Родена е в семейството на Джордж и Касандра Остин. Джейн има шестима братя и само една сестра - Касандра.Баща и произхожда от стара кентска фамилия, бил е стипендиант на колежа св. Йоан в Оксфорд, а майка и? Касндра Ли е дъщеря на дворяни от стар, но обеднял род. Джейн Остин е била предпоследно дете.Семейството и е било бедно и само е поддържало домакинстото си. Двама от братята и?, Джеймс и Хенри, вървят по стъпките на баща си, който заедно със съпругата си е имал успешна кариера като банкер, и стават банкери. Но другите и? двама братя, Франсис и Чарли, си намират военоморска служба. Касандра оказва голямо влияние върху творчеството на Джейн. Тя бива определяна като затворена, себична и много горда, затова не била всеобща любимка, но с по-голямата си сестра е споделяла всичко. И ако не бяха многобройните им писма нямаше да знаем почти нищо за Джейн Остин. За съжаление , опасявайки се от нескромността на бъдещите биографи на Джейн Остин, повечето от кореспонденцията със сестра си, Касандра изгаря, за да не се състави погрешно мнение за Джейн и това да повлияе пагубно на творчеството и?. Съдбата на Остин не предполагала бележити авантюри и увлекателни приключения, затова тя прекарва целия си живот заобиколена от любящи роднини. Живяла 42 години, тя умира от неизвестна болест и е погребана в Уинчестър. Последните и? месеци били мъчителни, но роднини твърдят, че тя не е била погълната от жалост и скръб. Даже възкликнала Боже, дай ми търпение! Молете се за мен!. Романът и? "Разум и чувства" спечелва огромна популярност и става много известен. Голяма популярност печелят също Гордост и Предразсъдъци и Ема.

Произведения

* "Разум и чувства" (Sense and Sensibility) - 1811
* "Гордост и предразсъдъци" (Pride and Prejudice)- 1813
* "Мансфийлд парк" (Mansfield Park)- 1814
* "Ема" (Emma)- 1816
* "Доводите на разума " (Persuasion)- 1818
* "Абатството Нортангър" (Northanger Abbey)- 1818
* "Лейди Сюзън" (Lady Susan)