Изгубени връзки. Истинските причини за депресията и как да се избавим от нея

Автор: Йохан Хари

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Преводач Росен Люцканов
Брой страници 684
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 487 грама
Размери 14x21
ISBN 9786190105046
Баркод 9786190105046
Категории Приложна психология, Книги

Хартиено издание

Наличност: ДА
Доставка: 3 дни

Цена: 21.00 лв.

„Изгубени връзки“ е книга за депресията като клинично състояние, придобило размерите на епидемия. Написването ? е мотивирано от личното страдание на автора, многократно награждаван журналист, който повече от десетилетие е подвластен на депресията и безуспешно лекуван с антидепресанти. В един момент Йохан Хари решава да вземе здравето и благополучието си в свои ръце. Провежда над 200 интервюта по целия свят с някои от най-влиятелните учени на нашето време. Разговаря с психолози, психиатри и невролози; чете научни публикации, среща се с пациенти, стигнали до самото дъно на това психично разстройство, както и с хора, успели да се оттласнат от него. Така установява, че почти всичко, което са ни казвали за депресията и тревожността, е погрешно.

Разбира, че депресията всъщност е неизбежна реакция към определени вътрешни и външни фактори. Променяйки дадени нагласи и поведение, можем да удовлетворим фрустрираните си потребности и така да преодолеем депресията без медикаменти. В книгата си Йохан Хари разкрива не само причините за депресията и тревожността, но и предлага различни решения за преодоляването им. Общото между тях е само едно: те наистина помагат.

Впуснах се в пътуване, продължило почти 65 000 километра. Озовавах се на места, където не бих предположил, че ще отида – в селце на амиши в Ин­диана, в разбунтувал се берлински квартал, в бразилски град, където рекламите са забранени, в лаборатория в Балтимор, където хора се връщаха към преживените от тях травми по неочакван начин. Наученото ме накара изцяло да преразгледам своя разказ – както за мен самия, така и за онази беда, която покрива като черно петно цялата ни култура.

- Йохан Хари

Мъдра, дълбока и богата на информация – Хари е написал книга, която е натъпкана с експлозивни разкрития за застигащата ни епидемия на отчаянието. Да, това е книга за депресията, но също и за днешния ни начин на съществуване, както и за опустошенията, които животът ни в изолация нанася върху колективното психично здраве и общото благосъстояние.

- Нейоми Клайн


Изключително достъпно изложение, посветено на въпроса защо никой човек не е, не е бил и няма да бъде остров... Ако ви е малко криво или дори мислите за самоубийство, всъщност, както и да се чувствате, прочетете тази книга и тя ще ви помогне да разберете по кои пътища трябва да поемем, ако искаме истинска и трайна промяна.

- Ема Томпсън


По време на смайващото си околосветско пътешествие Йохан Хари ни среща с изключителни хора и удивителни теории, които ще променят завинаги начина, по който разбираме депресията. Това е смела, вълнуваща, великолепна, достъпна и покъртителна книга, която трябва да бъде прочетена от всеки, който копнее за живот, изпълнен със смисъл.

- Ив Енслър


Йохан Хари е автор на бестселъра в класацията на „Ню Йорк Таймс“ Chasing the Scream: The First and Last Days of the War on Drugs, който е публикуван в превод на 11 езика. Хари е публикувал статии в „Ню Йорк Таймс“, „Лос Анджелес Таймс“, „Гардиън“, „Монд“, „Слейт“, „Ню Рипъблик“, „Мелбърн Ейдж“ и „Нейшън“. На два пъти е обявяван за журналист на годината от британския клон на „Амнести Интернашънъл“ за своите репортажи от войната в Конго и за нарушенията на човешките права в Дубай. Редовно е участник в дискусиите на забавното шоу на Ейч Би Оу „Точно време“ с водещ Бил Майер. Неговият доклад от поредицата „Технология, забавления, дизайн“ (TED)?– „Всичко, което си мислите, че знаете за пристрастяването, е погрешно“, и анимационният филм по него са гледани над 20 милиона пъти.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Като автор на книга за депресията, следя всичко на тази тема, което се появява в книжарниците. Все повече книги ще има за депресията – тази болест (да, това е болест, а не нечия приумица) е сред първите причини в световен мащаб за нетрудоспособност, по данни на Световната здравна организация. Книгите за депресията често си приличат, казват по различен начин общо взето еднакви неща. „Изгубени връзки“ на Йохан Хари е различна.

Тази книга е изследване на най-деликатния въпрос, който си задават и болните, и лекарите – лекуват ли антидепресантите депресията? Болест на мозъка или болест на социалната среда е депресията? Нещо в нашата глава се е объркало или нещо в нашия живот не е наред? Отговори на тези въпроси медицинската наука все още няма. Но има много изследвания, които осветяват различни части от тъмата, в която се е настанила депресията. Йохан Хари тръгва по следите на тези изследвания, описва ги подробно и ни запознава с резултатите. Авторът няма своя истина, която да защитава с аргументи, той търси истината.
Но пък е убеден в едно: депресията до голяма степен се дължи на прекъснати връзки – с природата, с удоволствието и смисъла от работата, с представата за бъдещето, с духовни ценности. На прекъснатите връзки с истинските ценности в живота и привързаността, вкопчването в материални придобивки са посветени много страници. В част от тях са описани научни експерименти, които може би няма да ви учудят с резултатите си, но ще ви накарат да се замислите.

Последната част е посветена на възстановяването на прекъснатите връзки. Тук няма лесни и универсални рецепти. По-скоро са предложени идеи, които всеки може да приспособи към своя характер и начин на живот. Нищо, свързано с депресията не е съвсем точно и много ясно. Но книги като тази хвърлят светлина върху една диагноза, която в идващите години ще става все по-честа.

Веселина Седларска, приятел на Хеликон Сливен