Да заложиш своята кожа

Автор: Насим Никълъс Талеб
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател ИнфоДар
Преводач Боряна Даракчиева
Брой страници 335
Година на издаване 2019
Корици меки
Език български
Тегло 430 грама
Размери 14x21
ISBN 9786192440008
Баркод 9786192440008
Категории Технология и психология на бизнеса, Икономика, Книги

"Важно е не какво притежава или не притежава човек; важно е какво се страхува да изгуби."

В „Да заложиш своята кожа“ Насим Никълъс Талеб - автор на бестселъра „Черният лебед“ и един от най-влиятелните и проницателни мислители на нашето време, отново се прицелва точно в онова, което никой не успява или не иска да формулира.
Това е книга за скритите асиметрии в живота ни и последствията от тях.

Книгата ни запознава с принципа, чрез който можем да проумеем сериозни загадки на нашата реалност.

Защо крайно нетолерантни малцинства управляват света?
Защо универсализмът унищожава хората, когато би трябвало да помага?
Защо днес съществуват повече роби, отколкото по времето на Римската империя?
Какво постига евтиното сигнализиране и симулираната добродетел?
Какво се случва със справедливостта, когато рискът може да бъде прехвърлен безнаказано?
И защо в медиите и културния живот се появи полицията на мисълта.


Принципът „да заложиш своята кожа в играта“ се отнася предимно до справедливостта, честта и саможертвата. И при неговото прилагане намаляват ефектите от отклонения, които се развиват с цивилизацията: между действие и празни приказки, между последствие и намерение, практика и теория, чест и репутация, експертност и шарлатанство, конкретно и абстрактно, етично и законно, истинско и привидно.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Насим Никълъс Талеб вече няма нужда да бъде представян. Достатъчно е да се спомене най-известната му книга „Черният лебед“ и читателят е наясно, че му предстои среща с друга, необикновена, често и неподозирана гледна точка. Например в случая, в който авторът предлага да си изберете един от двама хирурзи. Двамата са с еднакъв медицински ранг. Първият е с очила със сребърни рамки, прилежно сресан, елегантно облечен, любезно общуващ, а стените на кабинета му са накичени с дипломи. Вторият е дебел, небрежен мъж, ризата му е размъкната, а на врата не е закопчана, просто защото не може да обхване врата му, кабинетът му е разхвърлян, а самият той не прелива от любезност. Насим Никълъс Талеб би избрал втория хирург. Просто защото, за да е постигнал същия ранг като първия в професията, е трябвало да се доказва неколкократно пъти повече, нищо не го е улеснявало в кариерата, той просто е заложил кожата си в професията и затова е постигнал същия резултат.

Да заложиш кожата си“ е книга, която ще ви предложи много парадокси. „Проклятието на модерността е, че все повече стават хората, които са по-добри в обясненията, отколкото в разбирането.“ Само по себе си това също е парадокс. Затова като автор Талеб се мъчи да предаде конструкцията на нещата, да развива разбирането за нещата, а не да отрупва читателя с теории. Това прави книгата не толкова лесна за четене, но затова пък толкова полезна.

Да заложиш кожата си на пръв поглед означава нещо съвсем ясно: да поемаш риск, за който да носиш пропорционална отговорност. Легендарният български пример в това отношение е демонстриран от Кольо Фичето: да построиш мост и да застанеш под него, когато се натоварва, за да се види колко е стабилен. „Неща, създадени от хора, които не са заложили собствената си кожа, ще се усложняват все повече, докато накрая рухнат“ – правило на Талеб. Книгата на Талеб ни отваря очите за едно от най-опасните неща в съвременния живот – все повече неща се случват, без никой да залага кожата си, не и своята собствена – от военното нападение над държави до дребни делнични неща.

Веселина Седларска, приятел на Хеликон Сливен

Насим Никълъс Талеб е есеист по проблемите на неопределеността, вероятността и познанието. Има магистърска степен по бизнес администрация от бизнес училището „Уортън” и е доктор на науките на Парижкия университет. Преподава в Courant Institute of Mathematical Science в Нюйоркския университет, както и в университета „Амхърст“ в Масачузетс.
Тълкувание на скритата роля на случайността в живота и на пазара, първата книга на Талеб „Надхитрени от случайността“ се превръща в световен бестселър, публикуван на над 20 езика, и обявен от Amazon.com и Financial Times за „бизнес книга на годината“.
Автор е и на книгата „Черният лебед”, която се задържа в списъка на бестселърите на „Ню Йорк таймс” повече от година и се превърна в интелектуален, социален и културен стандарт.