Пътешествията на Гъливер

Автор: Джонатан Суифт
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Труд
Брой страници 132
Година на издаване 2002
Корици твърди
Език български
Размери 0x0
ISBN 954-528-311-4
Баркод 954-528-311-4
Категории Световна детска класика, Световна детска литература, Литература за деца и юноши, Книги

…Направиха ми знак, че трябва да хвърля долу двете бъчви, но най-напред предупредиха хората да се отдръпнат, като викаха високо „Борак мивола", и когато видяха бъчвите да летят във въздуха, нададоха всеобщ вик „Хекина дегул!"
Признавам, че когато човечетата ходеха нагоре-надолу по тялото ми, често ми идеше да грабна четиридесет-петдесет от онези, които можех да достигна, и да ги запратя на земята. Но помнейки каква болка бях изпитал от стрелите им, а това вероятно не беше най-лошото, което можеха да ми сторят, и понеже им бях дал честна дума (такъв бе смисълът на смиреното ми поведение), аз скоро пропъдих тези изкушения. Освен това се смятах обвързан от законите на гостоприемството към народа, който ме бе угощавал щедро без оглед на големите разноски. Все пак мислено не можех да се начудя на безстрашието на тези дребнички простосмъртни човечета, които дръзваха да се изкачват и да се разхождат по тялото ми, макар че ръката ми бе свободна, без дори да трепнат от вида на такова огромно същество, каквото сигурно съм им се виждал…

Ключови думи: Литература за 7 клас, Задължителна учебна литература

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Джонатан Суифт (Jonathan Swift) е английско-ирландски писател и журналист.Роден е през 1667 г. Учи и завършва Тринити Колидж на Дъблинския университет (1682-1688 г.) Работи като секретар и библиотекар на известния писател и дипломат Сър Уилиам Темпъл. Суифт става свещеник през 1695 г., доктор по богословие и викарий в Ларакол (Ирландия) през 1701 г.

Първото му произведение е памфлетът „Битката на книгите“ (1697 г.) — жестоко разобличаване и осмиване на поборниците за идейно и културно обновяване на буржоазната цивилизация. Връх в творчеството му е сборникът „Пътешествията на Гъливер“ (1726 г.). Основният похват в сатирата на Суифт е реалистичната пародия. В произведенията му е показана идейната панорама на ранното английско Просвещение.

Писал е и под много псевдоними, между които Айзък Бикърстаф (Isaac Bickerstaff).

Джонатан Суифт умира на 18 октомври 1745 г.