Всеки ден

Автор: Дейвид Левитан
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 6

Издател Егмонт
Преводач Гергана Дечева
Брой страници 304
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 246 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542715023
Баркод 9789542715023
Категории Тийн, Литература за деца и юноши, Книги

Всеки ден различно тяло. Всеки ден различен живот. Всеки ден влюбено в същото момиче. Никога няма предупреждение къде ще бъде, кого ще бъде. А е свикнало с това, дори е изградило правила, според които да живее: Никога не се привързвай прекалено много. Избягвай да бъдеш забелязвано. Не се бъркай.

Всичко е наред до сутринта, когато А се буди в тялото на Джъстин и среща неговата приятелка, Рианън. От този момент нататък правилата, според които А е живяло досега, не важат. Защото най-накрая А намира някого, с когото иска да бъде. Всеки ден.

Ключови думи: Книги-филми

от Vickey / дата: 29 юли 2016

Една от най-невероятните книги, които съм чела! Стана ми любима още от първите няколко страници - иска ми се да я прочета пак, пак и пак!

от До Ина / дата: 11 сеп 2015

**** СПОЙЛЕРЗащо недовършена, Това е краят на тях двамата, Той остави себе си в това момче и замина далеч, за да не се върне никога при нея и да й даде шанс да живее пълноценен живот. По-голяма жертва от това - здраве му кажи. И избра честния начин да живее такъв, какъвто е бил създаден.

от Ина / дата: 10 сеп 2015

Да, идеята е интересна. Да, има и поука в нея, обаче за мен тя ми се стори някак недовършена.

от До господин Станчев / дата: 10 сеп 2015

Радвам се, че се намери някой, който да изтъкне качествата на този изключително интересен автор, Именно начинът, по който ни поднася истините! Може би не използва кой знае какви литературни похвати, но именно този стил на писане докосва много дълбоко. Тази книга може да се препрочита и всеки път човек да намира още един слой под многото слоеве истини, от които всеки от нас някак се срамува да каже на глас.

от Никола Станчев / дата: 09 сеп 2015

Всеки ден от Дейвид Левитан

1. Сюжет: На пръв поглед книгата разказва за момче... момиче... за нещо което живее в телата на други хора. То нарича себе си А. А може да прекара само един ден в тялото на някого, независимо дали е момче или момиче, дали е чернокож или не. Интересното е, че А никога не се връща втори път в тялото на човека, в който е бил. Също така възрастта на хората, в чиито тела живее е неговата собствена, а тя е около 16г.
А се опитва да не навлиза и променя живота на хората, в които прекарва дните си. Когато се събуди всяка сутрин той влиза в спомените им и се опитва просто да изпълни всекидневните им задължения. Без да създава проблеми, да им навлича неприятности и да прави неща, които истинските притежатели на телата не биха направили.
Това обаче не му позволява да има свой собствен живот. Той няма истински приятели, няма хора, с които да прекара уикендите, няма с кого да отпразнува рожденния си ден. Никой няма да разбере ако някой ден просто изчезне или умре.
Нещата обаче се променят, когато през ден 5994 се буди в тялото на момче на име Джъстин и се влюбва в приятелката му Рианън.
От този ден нататък А не спазва собствените си правила и започва да обърква живота на тийнеджърите, в които прекарва всеки ден от живота си.

2. Стил на писане: Когато започнах да чета тази книга бях готов да прочета една романтична фантастика. До някъде се оказах прав, но търсих прекалено много отговори във фантастичните елементи от книгата и не осъзнах с колко по-различен характер е тя.
Не бих казал, че начинът по-който пише авторът е главозамайващ, но нещата, които той разказва, чрез своите книги... Той ни показва някои истини за живота сервирани, така че съвременния тийнеджър да може да ги разбере.
Точно това го отличава от останалите автори.

3. Лично мнение: Чрез книгата, авторът иска да ни каже, че външната обвивка не е най-важното нещо в живота. Тук става въпрос за вътрешните чувства, емоциите, всичко това, което ни определя. Хареса ми известната доза противопоставяне на главният герой А, който всеки ден е в различно тяло, но продължава да обича едно и също момиче. Независимо с какво лице ще се събуди. Момиче или момче. Тя в същото време е повлияна от това. Не може да види какво има зад опаковката или поне и е много трудно.
Има изключително много препратки към LGBT обществото в книгата, заради ситуациите, които се получават, когато А се събуди в тяло на момиче и все още обича Рианън. Наистина историята, която разказва книгата е дълбока, а авторът е вкарал изключително много труд /или пък не/ за да успее да каже толкова много неща в една история.

4. Предсказуемост: Както вече казах, самият стил на писане не е от най-добрите и това ми позволи да предскажа някои много важни ключови моменти от книгата, които се случиха на по-късен етап. Това е и една от причините да не дам пълни пет звезди.

от Антон / дата: 06 юли 2015

Уникална! Велика книга. За ценителите на доброто слово и качествената литература. Такива книги вече почти не се пишат.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Замисляли ли сте се какво щеше да бъде ако всеки ден се събуждахте в тялото на някой друг, ако всеки ден бяхте на различно място, при различни хора, и нямахте идея как да спрете това... Така се чувства А, главният герой в романa на Дейвид Левитан – „Всеки ден”. А не може да контролира дарбата си, или проклятието. Не може да избере в чие тяло да отиде или да остане, не контролира нищо. Просто чака сутринта да настъпи, за да види новия си облик, примирил се е с това. Докато един ден, на пръв поглед като всички други, той среща Рианън. И изведнъж А се влюбва. И повече нищо няма как да е същото.
Всеки ден” от Дейвид Левитан не разказва само една история, а много. Разказва историите на стотици тийнейджъри по света, с какво се сблъскват всеки ден, на какво са подложени, как се справят... „Всеки ден” ни учи да не съдим хората, да мислим внимателно преди да направим нещо, да си помагаме. Да не губим любовта в сърцата си, а да я споделяме с другите около нас, защото никога не знаеш кой се нуждае от нея. И Дейвид Левитан е свършил изумителна работа, помагайки ни да си припомним това.

Гергана Михайлова, приятел Хеликон Шумен