Дъщерята на реките

Автор: Илко Минев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Синева
Преводач Йорданка Велинова ду Насименто
Брой страници 184
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 275 грама
Размери 90x60
ISBN 9786197086171
Баркод 9786197086171
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Втората книга на Илко Минев, авторът на „Преди да замлъкна", която беше едно доказателство за качествата му на писател ни показва отново един българин с истинска амазонска душевност. „Дъщерята на реките" би могла да бъде написана само от добър познавач на района, който се идентифицира със неговия „магически реализъм" и е загрижен за запазването на корените, на историята и на местната култура. Минев е от малкото автори, които успяват да уловят нюансите на една трудна територия, където космополитното съжителства с фантастичната нежност на реките и с привидното спокойствие на джунглата, която винаги крие изненади и трудности, които може да разбере само този, който вече ги е преживявал.

Силвио Персиво

„Дъщерята на реките" е една, в истинския смисъл на думата зашеметяваща история, която описва разорението на каучуко¬вите плантации и одисеята на златната треска по величестве¬ната Амазонка. Минев не само успява да плени нашето внимание от първата до последната страница, но и ни захласва с очаро¬вателни образи като Мария Бонита, Сандра и Олег. Четиво, кое¬то си заслужава да бъде погълнато на един дъх, за предпочитане до камината в студен и дъждовен ден.
Втората книга на Илко Минев го утвърждава като разказвач на истории от най-високо качество.

Несим Хамаои, Spisanie „Shalom"

Много отдавна не бях държал в ръцете си книга, която истински да ме развълнува... Благодаря, приятелю Минев, за чудесното пътешествие, което с твоя помощ направих на борда на „Дъще¬рята на реките" (A filha dos Rios).,. Като в сън се върнах към бре¬говете на река Мадейра по времето на треската за злато... Не е достатъчно само да те поздравя, дължа ти голямата си благодарност. Почувствах се малко Олег, малко Аморин, видях се на сала на Лола...

Жерсон Цимерман, бивш златотърсач и притежател на дрога

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Илко Минев е роден през 1946 г. в град София. Следва завършване на средно образование следва немска филология в СУ „Свети Климент Охридски”. В края на третата година от следването му негов състудент и приятел е задържан по политически причини и е осъден на четири години затвор. Макар да няма съпричастие към тази дейност на приятеля си Минев също е разследван и върху него пада съмнение за неблагонадеждност.
Бяга в чужбина и получава политическо убежище в Белгия, където следва стопански науки. С работна виза се преселва в бразилския град Сао Пауло. през 1972 г. След няколко месечен престой в най-многолюдния южноамерикански град се установява в Ма­наус, столица на щата Амазонас. Там се превръща в делови мъж, който и до сега е съдружник в две преуспяващи фирми. Паралелно с тази дейност, той е почетен консул на Холандия в Манаус. В знак на признание към неговата дългогодишна дейност на общественик и бизнесмен през 2012 год. получава званието почетен гражданин на Манаус. При посещението на президентката Дилма Русев в България, той бе включен в нейната делегация.
Днес, вече свободен от бизнес дела, той се отдава на юношеската си мечта да пише проза. Забележително е, че Минев пише с лекота на и на португалски, и на български език. Полиглот, владее и ползва още 7 езика.
„Дъщерята на реките” е неговата втора му книга. В нея читателят ще срещне някои от неговите герои от първата му творба „Преди да замлъкна”, която излезе от печат в края на 2013 год. г. и бе посрещната с интерес от читателската публика на Бразилия и България. Преди няколко месеца романът бе публикуван и на английски език, а в момента се превежда на руски и испански. „Дъщерята на реките върви по същия успешен път и ще бъде издадена на английски език в началото на следващата година.
Книгата „окупира” задълго челните места на класациите по продаваемост на книжния пазар в Бразилия.