Регистрация Вход

Кан Тервел - кошмарът на Халифата

 • 3.55 Рейтинг: общ рейтинг: 3.55 (293)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: "Кан Тервел - кошмарът на Халифата" е документално-исторически роман. Авторът Емил Димитров е роден през 1954 г. в град Добрич. Има висше военно и юридическо образование. Публикувал е геополитически и военнотехнически анализи в изданията на МО на Р Б ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 16.00 лв.

Анотация

"Кан Тервел - кошмарът на Халифата" е документално-исторически роман. Авторът Емил Димитров е роден през 1954 г. в град Добрич. Има висше военно и юридическо образование. Публикувал е геополитически и военнотехнически анализи в изданията на МО на Р България и сп. "Криле", както и разкази и юридически статии в местния печат в гр. Добрич.
Романът е посветен на едно от най-великите събития в историята на Европа - разгромът на арабската обсада на Константинопол през 717/718 г.
Халифатът, чийто основател бил самият Мохамед, победоносно развявал знамената си на три континента, а под властта му падали стотици народи и древни империи. При халифите Сюлейман Абд ал-Малик /685-705/ и Уалид ал-Малик /705-715/ империята на пророка започнала инвазия в Афганистан и Северна Индия, достигайки до Синд в днешен Пакистан. В Северна Африка арабските конници се спрели на брега на Атлантическия океан. Гибралтар не бил проблем за техния флот и те се прехвърлили в Европа. За броени години и без особени усилия разгромили варварските кралства в Испания и Южна Франция.
По същото време, на арабските удари била изложена и Източната Римска империя, която днес познаваме като Византия. През 674-678 г. подложили на тежка блокада "столицата на света" - Константинопол.
През 717 г. халиф Умар ибн Абдул-Азис /717-720/ мобилизирал огромни ресурси и започнал невиждана по своите мащаби военна акция. Константинопол бил подложен на пълна блокада по море и суша. Тежката зима, гладът, болестите взели своя дан от обсадени и обсадители. Въпреки това изходът от титаничния сблъсък не бил ясен. Тогава на бойното поле се появила армията на кан Тервел и обърнала хода на историята. Благодарение на българите обсадата на Цариград е свалена, а арабите никога повече не предприемат опит за инвазия в Европа през Балканския полуостров.
Почти цяло столетие учени от България и Източна Европа доказват, че именно победата на Тервел спира нашествието на исляма към сърцето на стария континент. Въпреки това, на Запад малцина знаят и приемат българите и техния владетел Тервел за спасител на Европа. Без никакви основания продължава да се твърди, че Карл Мартел, в битката при Поатие на 10.10.732 г. успял да спре арабите. Всъщност това било една обикновена акция на управителя на Андалусия Абд ал Рахман, а франките разбрали, че са победили едва на следващия ден, когато арабите вече се били оттеглили.
Романът запълва една празнота в нашите представи за титаничния подвиг на кан Тервел, който му отредил място в европейската история.
ключови думи: , , , , , ,

Ревюта

ЗАПОМНЕТЕ ТОВА ИМЕ – ЕМИЛ ДИМИТРОВ!!!

ПРОЧЕТЕТЕ РОМАНА МУ – „КАН ТЕРВЕЛ”!!!

ЗАЩО?

Книжният ни пазар жадува за сериозни, автентични и вълнуващи исторически романи. След невероятната сага за хан Крум на Кармен Мишу „Тангра и неговият син” за първи път имаме четиво, разбира се по-различно, но също така талантливо разказващо за едно от най-великите събития в историята на Средновековна Европа – разгрома на арабската обсада на Константинопол през 717-718 г. благодарение на армията на българите под силната десница на един от националните ни титани, синът на Аспарух, кан Тервел. С войнската си мощ и сила, с далновидната си стратегия този владетел обръща хода на историята и отказва завинаги арабите от опитите им за инвазия в Европа през Балканския п-в и така спира нашествието на исляма към сърцето на стария континент. Героичният сблъсък на средновековните български войни с Халифата ги превръща в сериозен страж на мира на континента и негов гарант за бъдещето, заради което кан Тервел получава прозвището Спасител на Еворопа.

Емил Димитров не идеализира героя си, а го приближава до нас сякаш той разговаря с душата ни, с възторга ни или със страховете ни. Докосва ни до непознати, но много важни страници от битието на този богоизбран вожд на държавата, който затваря кръга на живота си, избирайки манастирското усамотение.

Защо???.......

Още един аргумент на самия автор към нашето предложение - "Подминава се факта, че ако Тервел не бе продължил делото на баща си по административното и военно укрепване на младата държава, ако не бе успял да удържи на напъните на Византия за унищожаването на България, ако не бе успял да укрепи съюза между българи и славяни и накрая ако не бе взел изключително мъдрото решение да подкрепи миналия си враг Византия спрямо новия враг - Арабския Халифат, България днес просто нямаше да я има".

 

ПРИЯТНО ЧЕНЕТЕ!!!

УДОВОЛСТВИЕТО Е ГАРАНТИРАНО!!!

Маргарита Янева, Хеликон Бургас

Роман създаден на базата на всички достигнали до нас сведния за този толкова интересен и за съжаление слобо проучен период от историята на България.

През 717 г. Арабският халифат организира невиждана до този момент военна акция и по суша и море обсажда Константинопол. Обсадата продължава една година и въпреки умелата си защита градът е изправен пред гибел. Тогава на бойното поле се появява българската армия ръководена от кан Тервел и ситуацията коренно се променя. Арабите са разгромени и Византия е спасена.

Препоръчвам тази книга на всички които искат да научат нещо повече за тези отдавна отминали времена когато България е била решаващ фактор в Европа.

Красен Пенев, Хеликон Шумен

Нашето минало често ни е давало сили да продължим напред и ни е карало да се чувстваме горди с него. Един от достойните мъже, управлявали България е кан Тервел, продължил делото на баща си и направил държавата ни сила, с която да се съобразяват всички в Европа.

Книгата на моя съгражданин Емил Димитров „Кан Тервел“ е увлекателен разказ, опиращ се на достатъчно исторически факти, именно за това славно време. Напомняне за величието на неговото управление  и далновидността му - да подкрепи Византия в борбата й с един могъщ и страшен противник - Арабския халифат.

Тръпки ме побиват само като допусна мисълта, какво би се случило с нас като народ, ако стратегията му не беше успешна или ако беше запазил неутралитет. Нас просто нямаше да ни има като етнос и религия!

Според мен заслугата на кан Тервел към България може да се сравнява с героизма на Васил Левски или с грандиозното дело на Кирил и Методий.

Заслуга, запазила не само България като държава, а и Европа!

Затова книгата си заслужава да бъде прочетена и препрочитана, за да не забравяме и да почитаме!

Дани Петкова, Хеликон Добрич
 • Мнения за книгата (99)
 • Издател: Фабер
 • Година на издаване: 2013
 • Брой на страници: 384
 • Корици: меки
 • Език: български
 • Тегло: 498 грама
 • Размери: 14x21
 • ISBN: 9789544006679
 • Баркод: 9789544006679

изпрати мнениеМнения за книгата (99)

Подреди по:
 • докладвай

  До Кирил Апостолов
  Притежавам „Кан Тервел – кошмарът на халифата“ от средата на 2014 г. и след като я харесах, съм подарил на мои близки няколко екземпляра – да се почувстват и те горди с българската история. Техните отзиви също са крайно положителни за романа.
  Ровейки из интернет, реших да посетя страницата на романа в „Хеликон“ от чисто любопитство и със задоволство научих за новото голямо признание от страна на читателите и класирането на книгата сред най-продаваните на българския книжовен пазар.
  Но видях и нещо, което ме потресе – някой си Кирил Апостолов е изс…..ал едно огромно и миризливо поръчково ла….о! Напълно прав е автора да не се занимава с него, но аз реших, че в името на следващите читатели на романа трябва да направя поне няколко много кратки разяснения относно пълната историческа неграмотност на този човек. За правото му да прави литературен анализ оставям на другите да съдят дали е прав.
  И така:
  В тези редове се четат следните „критични“ бележки :
  „….времето в романа му се мери с минути и часове…“
  За сведение на техния автор – най-старите часовници датират от 1500 до 2000 години преди новата ера, като вавилонските жреци са делили денонощието на 12 равни части, а египетските – на 24 равни части. Учените от древна Гърция възприемат египетското деление на денонощието, но разделят този египетски час на 60 равни части съгласно вавилонската система за отчитане.
  „в тронната зала шетат сервитьорки“
  За сведение на т.н. Кирил Апостолов – разгледайте стенописите от египетските гробници и тези от Вавилон и ще видите на много места как млади девойки и младежи поднасят на владетеля храна и различни дарове. И това е било много векове преди кан Тервел.
  „… Тервел е кан, а първият му помощник и съветник е кавхан…“
  Това просто няма да го коментирам – толкова е глупаво и исторически неграмотно като твърдение, както и следващите редове, с които просто няма да се занимавам.
  В заключение – книгата е реалистичен и исторически верен поглед върху събитията от обсадата на Константинопол през 717 – 718 г. Представлява наистина увлекателно четиво и може и да не е световен литературен шедьовър, но наистина те кара да се чувстваш горд, че си българин.
  Препоръчвам я най-искрено на всички!

 • докладвай

  към niko_789

  Очевидно, господине, Вие не сте наясно с историческите титли в нашата родина. Моля, образовайте се малко повече преди да изказвате глупави и неточни мнения! Забележката Ви е напълно неуместна!

 • докладвай

  СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,
  Излезе нова класация на верига книжарници „Хеликон”, в която романът „Кан Тервел – кошмарът на халифата” получи ново голямо и обективно признание – Вашето, на читателите! Провелите класацията са написали на своя сайт - ”Думата „уникален“ тук не е паразитна – както тя напоследък се употребява за щяло и нещяло. Защото за пръв път сред познатите ви класации ви предлагаме такава, в която фигурират ПРОДАДЕНИТЕ БРОЙКИ. Чудо голямо, може да каже някой. Ала мнозинството наши читатели, сигурни сме, ще прояви основателен интерес. Тази на пръв поглед суха статистика е изключително показателна за нагласите и вкусовете на българските читатели през изтеклата година. Не се съмняваме, че както любителите на четенето, така и издатели, автори, търговци, всички от книжния бранш ще могат да си извадят поуки. Книгите имат художествена стойност, в това спор няма. Но имат и търговска реализация. Двете неща – за добро или зло – са свързани и ние сме длъжни да го отчитаме, ако искаме духовните послания да стигат до по-голяма част от хората.” И имено в тази класация „Кан Тервел – кошмарът на халифата”, се класира на почетното 59–о място за продадени 908 броя през 2016 г. сред хилядите заглавия в книжарницата! За първи роман на един никому неизвестен автора това наистина е голямо признание!
  БЛАГОДАРЯ ВИ НА ВСИЧКИ!
  УВАЖАЕМИ niko_789,
  Твърдението Ви е неправилно – просто няма нито един писмен документ, който да сочи, че през периода 6-8 век България е била „ханство”, а нейният владетел да е титулуван като „хан”! В същото време има поне десетина каменни надписи с „кан”, като пълният текст почти винаги е – „Кана ювиги” или „Кана сюбиги” или „сювиги” /въпрос на прочит и транскрипция/, което просто се превежда като „Велик кан”, а в романа съм използвал кратката версия – „кан”. Използвани са и други български титли от този период, като например кавхан, оглу-таркан, миник и др. По-подробно съм отговорил на този въпрос в специалната притурка към книгата на стр. 381, както и в приложените към романа подробни бележки в глава „Почетни титли и фунционални наименования.”
  С уважение,
  Емил Димитров

 • докладвай

  Забележка към заглавието Не се казва кан а Хан.

 • докладвай

  СКЪПИ ПРИЯТЕЛИ,
  Поздравявам Ви с настъпващите светли празници и от все сърце желая на всички Вас крепко здраве и топлина в дома и в душите през Новата 2017 г. и нека успехите следват Вашите мечти!
  Благодаря Ви, че уважихте моя труд и прочетохте книгата ми, проявявайки искрен интерес към живота и делото на великия български владетел кан Тервел, с което целта ми е постигната – читателите да научат в пълни подробности за стореното от него преди почти 1300 години за укрепването и разширяването на България и спасяването на Европа от ислямизация.
  И си позволявам да повторя това, което написах на тази страница през декември 2013 г.:
  Сядайки пред клавиатурата си бях поставил задачата всички Вие, които се докоснете до страниците на моята книга, поне за няколко часа да забравите за проблемите на ежедневието ни, за безработица и безпаричие, за политици, мафиоти и т.н., да научите за величавото дело на кан Тервел и да се почувствате поне малко горди, че сте българи!
  До колко съм успял – решавате Вие!
  На всички, които харесват книгата ми – Моето най-сърдечно и най-искрено БЛАГОДАРЯ!!!
  Факт е, че към датата на излизане от печат на първото издание през 2012 г. кан Тервел бе почти забравен и за него се говореше малко, а днес в Стара Загора и в София планират издигането на паметници, излъчиха се предавания по телевизиите, работи се по проекти за игрален и за документален филм. Давам си сметка, че това не е само моя заслуга, но съм доволен, че съм дал своя скромен принос за възраждането на спомена за кан Тервел и великите му дела.
  Чрез Вас книгата стигна до Москва и Киев, Берлин, Мадрид и Лондон, чете се в Одрин и в САЩ, чете се от бесарабските българи и в Кипър, и това са само тези за места за които знам или лично съм подписвал екземпляри.
  Благодарение на Вас за изминалите пет години книгата се намира почти постоянно сред десетте на най-продаваните романи от български автори във веригата книжарници „Хеликон“, включително и за месеците септември, октомври и ноември 2016 г.
  Благодаря Ви и бъдете здрави и щастливи!
  С уважение към всички Вас,
  Емил Димитров
  PS
  Господин Апостолов,
  Първоначално мислех, че няма смисъл да Ви отговарям, а и не съм длъжен. В днешните времена един разбира свободата като правото да рита в гръб млада жена в Берлинското метро, друг рита книги! Въпрос на избор, но съществена разлика няма! Не, има – първото е наказуемо по закон, а второто – все още не.
  Но с написаното Вие обидихте не мен – мнението Ви не ме интересува и не ме засяга, а няколкото хиляди читатели, които са си закупили книгата, подарявали са я, прочели са я и част от тях на тази страница са изразили своето положително отношение към нея.
  Всички тях Вие приравнихте едва ли не на пълни идиоти, че са се заинтересували от романа ми и са го харесали.
  Когато излезе от печат първото издание през април 2012 г. (а не „неотдавна“, както пише във Вашия пасквил) знаех, че книгата няма да се хареса на всички и това е нормално. Няма в световната литература книга, която да е харесвана от всички (изключвам детските приказки). Никога не съм си мислел, че съм написал шедьовър, не съм и поставял такива цели. Знаех предварително, че ще има критики, но Вие надминахте всички.
  Дори и не съм си представял, че някой с комсомолски плам и бригадирски устрем ще размаха кирката, пардон – перото, ще си води записки за всяка прочетена страница с една едничка цел - да стане известен като излее злобата и храчката си върху една книга и върху един напълно непознат за него човек, включително употребявайки крайно неприемливи за културен човек изрази.
  Нямам намерение да отговарям, обяснявам или опровергавам нито едно от твърденията във Вашия „анализ“. Вие сте си изпълнили поръчката и намерението.
  В заключение искам само да заявя, че ако на тази страница публикувате своя адрес, то аз ще Ви върна парите, които сте платили за книгата.

 • докладвай

  ГРАФОМАНИЯ С ИЗВИНЕНИЕНИЕ
  Кирил АПОСТОЛОВ

  Неотдавна на книжния пазар се появи документално-историческият роман „Кан Тервел – кошмарът на халифата“ от Емил Димитров и тъй като преди това бях чел хрониката на Любомир Манолов „Аve Caesar“, която е на същата тематика, с удоволствие се сдобих с това произведение. Но удоволствието ми бе кратко и заменено от разочарование. Попаднах на прекалено дилетантско съчинение, в което имаше много претенции без покритие, защото амбициите бяха взели превес над възможностите.
  Историческият роман не може да бъде случайно хрумване или прищявка. За неговото реализиране са необходими много знания, опит, добросъвестност и не на последно място талант.
  Не мога да не призная дължимото на автора Емил Димитров, който старателно е проучил наличния архивен материал, вникнал е в епохата, но неговата ограничена дарба или по-скоро очевидно начеващата писателска тегоба е превърнала творбата му в скопено литературно недоносче. Той само познава писмените свидетелства от онзи период, уж е вникнал в тях, но не е попил от атмосферата, не е преорал и пресял безценното словесно богатство на древността. Затова времето в романа му се мери с минути и часове, езикът му е недопустимо съвременен и изпълнен с нелепици. Между Византия и България щъкат делегации, а не пратеници (169 стр.), в тронната зала шетат сервитьорки (143), ядат се луканки (160), а в Константинопол „храните се раздават строго по каталозите на данъчната служба“ (319).
  В повествованието има дисбаланс между историческата правда и художествената измислица, като фриволно се тълкуват или изопачават някои факти. Например: Тервел е кан, а първият му помощник и съветник е кавхан (97), канартикинът изведнъж се оказва принц (335); войската ни е армия (299), а в началото на VІІІ в. арабите имат главен инженер (307). Пиршествата се извършват в тронната зала на двореца, при което канът си седи на престола и наблюдава как другите се надяждат (95-98); ромейските протокелиоти от онзи период са адютанти (195), Тервел и Юстиниян ІІ приемат пратениците в „своя служебен кабинет“ (135-6) и имат личен секретар (172 - добре поне, че не са секретарки!); организират се „банкети с куверти“… И колко още недомислия, взети неудачно назаем от книгата на Любомир Манолов, която, ако не беше с неправилно подбраната АЗ-а и „дневниковия“ подход (което води до закономерното величаене на ромеите) има повече литературни достойнства в сравнение с „Кошмара…“.
  В „Кан Тервел…“ с цел създаване на автентичност се цитират нескончаемо дълги документи, диалозите са прекалено разтегнати, което ги превръща в монолози. Изказът е тромав, а картините и сблъсъците - схематични. Твърденията са в дисонанс с най-новите находки на археолозите, прозренията и разработките на историците, че сме индоевропейци и богът ни никога не е бил Тангра (100, 121, 250). Придържането към чистата фактология щеше да спаси автора от безпомощното сапунисване на събития, случки и герои. Някои епитети и определения повече величаят сарацините, отколкото българите. Арабите почти винаги са „безумно смели“ и „страховити“. Преди всеки бой авторът най-подборно ни въвежда в обстановката, както се прави при съвременен командирски съвет и дори използва аналогична терминология. Сраженията на Тервеловите воини с арабите са описани като от генерал-щабен офицер, с всичките дислокации, „разстановки“, подходи и тактически „приьоми“. Действията са „перфектно синхронизирани“ (344), защото и „организацията е перфектна“ (285), макар понякога „заповедта да е елементарна“ (283). Това превръща произведението в полезно ръководство за бойни действия и с успех може да се преподава във военното училище или в генерал-щабната академия. Личи си, че вместо с добра, класическа литература кандидат-писателят се е „назобил“ (извинявам се за израза) с устави, воински наставления и древни хроники, които се характеризират със сухия си, скучен и износен език. Впрочем от справката на ІV корица разбирам, че г-н Димитров има военно и юридическо образование, специалист е и в топографията, но поне приложената в книгата карта трябваше да е вярна!
  В текста има недопустими излишества, видими и за неопитното, непрофесионално око. В цялото изложение (Ах, какво съзвучие с крайния резултат!) се използват брадати шаблони или се правят нелогични творчески инвенции. Тронът е разкошен или великолепен, горите – също (241, 290, 293), трапезата е тежка (297), заплахата почти винаги е огромна, а съветите закономерно са бащински (291).
  Действащите герои не са пълнокръвни и въздействащи, а схематични, фалшиви и помпозни. Те са контрастиращи, но едните са идеализирани, а другите са до крайност очернени. Само образът на Тервел е реалистичен,създаден с много симпатия и любов. Но това не е достатъчно, както не е достатъчно и извинението: „Аз не съм професионален писател и литератор. Съзнавам, че това не е оправдание, но при работата си над романа се стараех да бъда по възможност най-близко до историческите факти и събития и моля историците и читателите да не ме съдят сурово…“ Това ми напомня за вица за пан Ковалски, когото попитали: „Можете ли да свирите на пиано?“ А той отговорил: „Не съм пробвал, но трябва да опитам“.
  Да, в текста няма въздействие, няма внушение, има само една безпомощна фразеология и декларативност с претенции за литература, което я превръща в графоманска литературщина. Само отделни пасажи са стойностни, писани сякаш от друг човек, с повече пластичност и талант.
  Оставам с излъганите надежди за нещо плътно, многопластово и завладяващо, защото освен автентични исторически факти, трябваше да поглъщам клишета, скучни диалози, изпълнени с патетика и декларативност. А също - познати етнографски сцени, преситени с наивитет. Ако не беше непосилната задача на автора - да се прави на романист, неправилната преценка за собствените сили и прекалените амбиции, Емил Димитров можеше да ни предложи една наистина стойностна научна монография, да се превърне в блестящ летописец-документалист, а защо не и в публицист? Това е същото като да не умееш да плуваш и да се запишеш в маратона за преплуването на Ламанша!
  Дано в навечерието на 1300 годишнината от разгрома на арабите край Константинопол и спасяването на Европа от Тервеловите воини се появят нови, по-стойностни творби.

 • докладвай

  Г-н Димитров, поздравявам Ви за чудесната книга. Единствената ми препоръка към Вас е, ако има нов тираж (и дано да има) да включите по-вече карти, на които да са нанесени имената на градовете, реките, планините и т.н., които се споменават в повествованието. Защото по единствената, която се приложили сега, на мен ми е почти невъзможно да се ориентирам. А може би не само на мен. Още веднъж – благодаря Ви за страхотния документално-исторически роман!

 • докладвай

  Коментарът е изтрит от администратор.

 • докладвай

  Скъпи приятели,
  През април 2016 г. се навършват 4 години от излизането от печат на „Кан Тервел – кошмарът на Халифата“. Продажбите стартираха през 2012 г. с изпращане на книгата по заявка, а от 2013 г. бе пусната в продажба във верига книжарници „Хеликон“. От тогава романът претърпя две издания и няколко допечатки, като тиражът отдавна надхвърли и най-смелите прогнози. Това се доказва и от класациите на „Хеликон“ за най-продаваните книги на български автори, където „Кан Тервел – кошмарът на Халифата“ присъства редовно, включително и за първите три месеца на тази година.
  Благодаря най-искрено на всички Вас, които уважихте моя труд и проявихте интерес към една светла страница от българската история.
  Желая Ви крепко здраве, много сбъднати мечти и светли празници!
  Емил Димитров

 • докладвай

  Браво на автора за великолепната книга!

 • докладвай

  П.С.: Беше лапсус калами - естествено, обръщам се към Вас с "Вие", с главна буква. Точно както нещо ми заби латиницата.

 • докладвай

  Уважаеми г-н Димитров,
  Благодаря за вниманието. Аз все пак съм класически филолог и византолог, така че едно мога да кажа: все пак решете дали вашият роман е документално-исторически (тогава говорим за нещо друго), или за художествено произведение, просто използващо и интерпретиращо фактологията (няма лошо, и сенкевич, и джованьоли са написали прекрасни романи). Струва ми се, че тук става дума за втория вариант, така че нека читателите сами отсъдят. Желая Ви успех в литературното поприще!

 • докладвай

  Титла "КАН" не е съществувала. Има записана титла "Канасубиги" или "Кенасубиги"
  Очеизвадно е че това е запис с гръцки букви на съществуващата титла княз
  канас = княз

  Изплзването на само трите първи букви не е научно, защотоникъде и никога не е засвидетелствана титла "кан"

 • докладвай

  Здравейте г-н Генов,
  Благодаря Ви за признанието, че книгата е писана с патриотизъм и чувство за гордост от българската история. Това ми бе и основната цел – младите поне малко да се почувстват горди, че са българи в днешното трудно време.
  Претенциите Ви, че ми е слаба работата с изворите, обаче, не приемам. Не зная, дали наистина сте прочели книгата ми, но още на 8-ма страница има поместени откъси от старите хроники, а след текста на романа за читателите съм прибавил 23 страници бележки – обяснения на термини, имена на исторически личности и крепости, и други. Именно там – на стр. 362 е посочено, че основа на романа се явява „Хронография” на Теофан. На края на книгата има и специално изготвена карта, която да помогне на младия читател да се ориентира къде са се намирали част от споменатите в романа крепости.
  Давам си прекрасно сметка, че е невъзможно един роман да бъде харесан от всички читатели, но ще Ви бъда признателен, ако тук, на тази страница, посочите кой факт и събитие от обсадата на Константинопол и участието на България във войната срещу Арабският халифат не е коректно отразено на страниците на романа. Вярвам и, че си давате сметка, че става дума за роман, а не за историческо изследване, поради което в повествованието, освен реалните исторически личности и събития има и измислени.
  С уважение,
  Емил Димитров

 • докладвай

  За съжаление, много екзалтация и много патриотизъм, но никаква работа с изворите. Дерзайте, книги като тази - с лопата да ги ринеш. Арабите и те научиха кой им е кошмарът... Като се пише, се чете най-напред в източниците. Другото е за децата, да се радват. Ама с тази подготовка по история в училище, какво да очаква човек. После ти казват, че си хейтър.

 • докладвай

  Всеки европеец трябва да прочете тази книга! Жалко, че младите не четат! Благодаря на Емил Димитров за това, че ме накара да се почувствам горда с нашето славно минало!

 • докладвай

  До Тано: Малко се чел, приятелю! Титлата "кесар" е дарена на Тервел от Юстиниян, но той преди това е носил българска титла. Каква е била тя? Днес историческата наука е единна и категорична - титлата на българския владетел от първото българско царство е била КАН! Всичко останало са емоции! А иначе - книгата си заслужава да бъда прочетена, особено в светлината на днешните процеси в арабския свят и отражението им в Европа. Това което се случва днес е можело да случи преди почти 1300 години, и то в много по-тежки форми, а предотвратяването му е дело на кан Тервел и българския войник!

 • докладвай

  титлата на българският владетел Тервел е кесар на гръцки ,на латин ски цезар което е едно и също на български е цар . стика с тези тюрски титли хан ,кан и т. н..сюбиги значи с бога ,а кхан е княз, с бога владетел княз многоуважаеми

 • докладвай

  "Уважаеми дами и господа", не бих желал да зловословя срещу тези, които много малко познават нашата история. За такива "Прости им Господи те не знаят какво вършат". Не може един наистина просветен и грамотен човек да плюе върху собствената си история с която всеки народ би се гордял. А нашата е Велика - над 3000 години, макар, че много не биха повярвали в това. Ами само тази на така наречените "траки" - кои са те?. Нали ние носим почти 50-51% от гените им, замислете се!!!!. Колкото до юбиги кан Тервел трябва дълбоко да му се поклоним и издигнем не един паметник. Европейците го признаха, като спасител на Европа, нашите умници плюят ли плюят!!!. Вразумете се българи, ако сърбите имаха такъв крал света щяха да опищят и който каже нещо лошо за него глави щяха да режат!!!!. Мислете и четете истинската ни история.

 • докладвай

  Честита Коледа и Новата 2016 г.! Най-искрено желая на всички крепко здраве, много сбъднати мечти и с достойнство да хвърляте своята сянка по майката земя, да обичате и да бъдете обичани до сетния си ден!
  Поради големият интерес, тиражът бе изчерпан, но от няколко дни "Кан Тервел - кошмарът на халифата" отново може да бъде намерен в книжарници "Хеликон"! Желая Ви приятни часове с книгата! Гордейте се, че сте българи!

 • докладвай

  уникална книга

 • докладвай

  Невероятна книга, богат и автентичен език. Факти, които в училище или съм проспала, или изобщо не са споменати. Написана е интересно, увличаща и караща се да отгърнеш и следващата страница. Дано авторът продължи с писането, защото се чете с огромно удоволствие.

 • докладвай

  Здравейте!
  За съжаление ще се обърна първо към всички хейтъри - преди да давате мнение си направете труда да прочетете романа.
  Аз го прочетох, както се казва на един дъх - започнах да го чета и докато не го прочетох целия, два дни не не занимавах с нищо друго.
  Романът е написан увлекателно и се чете леко, а на всички които се интересуват от най-дребните исторически подробности ще препоръчам да отворят дебелите книги написани от професори и академици.
  Освен всичко друго , романа е актуален и с обстановката в момента, но за съжаление днес не виждам човек като кан Кубрат, за когото оцеляването на държавата Бълтария е на първо място.
  Поздравявам автора и се надявам да прочетем още нещо написано от него.

 • докладвай

  До номер 4 и 5 и до всички останали хейтъри

  от Уикипедия
  Войната с арабите през 716–717 г
  На 25 март 717 г. за византийски император е коронясан Лъв III Исавър, поставил началото на Сирийската династия. През лятото на същата година Маслама, брат на арабскияхалиф Сюлейман, преминава Дарданелите и блокира по суша Константинопол с 100-хилядна армия. Флотът на арабския пълководец също е огромен – според арабски източници наброява 2500 кораба. Египетски моряци-християни дезертират от арабския флот и дават ценна информация на Лъв III Исавър за тактиката и намеренията на Маслама. С помощта на гръцки огън императорът разгромява вражеския флот.
  Още през 717 г., осланяйки се на договора с България, империята се обръща за помощ към Тервел, който незабавно се отзовава. Стълкновението между българи и араби пред стените на Константинопол намира отражение в значителен брой византийски, западни и източни извори. Макар и да се различават в детайли, всички са единодушни, че през 718 г. арабите претърпяват нечувано дотогава поражение от българите.

  Още в началото на обсадата българите се явяват в тила на противника и голяма част от вражеската войска е унищожена. Опасността за арабите е толкова голяма, че се налага сухопътната им армия да обгради лагера си с 2 окопа – единият срещу Константинопол, а другият срещу българите. В тази война арабите проявяват изключителна упоритост въпреки неблагоприятните климатични условия – зимата е незапомнено студена, цели 100 дни земята е покрита със сняг. През лятото на 718 г. арабите провеждат решително сражение с българите, но претърпяват поражение. Според летописеца Теофан в конфликта загиват 22 000 араби, а Зигеберт говори за 30 000 жертви. Константинопол е спасен, а името на България се разнася по всички краища на тогавашния свят.
  Широко се пропагандира от много историци, че победата на Тервел, както по-късно и победата при Поатие (дн. Франция) на франкския майордом Карл Мартел над арабите са двете събития, които не позволяват на арабите да проникнат дълбоко във вътрешността на Европа. Въпреки победата на Тервел обсадата продължава още 2 мес.
  Блокадата по море е свалена на 15 август 718 г., точно 1 г. след началото на обсадата. При оттеглянето си оределият арабски флот е сполетян от буря и само 5 кораба се добират до Сирия. Арабските летописци оценяват загиналите по време на похода на около 100 000 души. Победата на коалицията, ръководена от Лъв III Исавър, в която освен Византия и България влизат хазари,арменци както и представители на други етнически групи от кавказкия регион, над армиите на Арабския халифат спира исляма на източната граница на Мала Азия за около 6 века.

 • докладвай

  Вижте аман от хейтъри .Не съм чел книгата но от това което прочетох по горе ми стана ясно .Книгата си заслужава . А относно дали сме били подвластни на Източната Римска Империя ами проста работа ,дошли сме като завоеватели на коне с изключително добре обучена армия отвоювали сме тази земя и просто няма как да бъдем подвластни на някого си.............

 • докладвай

  На всички всички добронамерени или злонамерени критикари ще отговоря само с две думи: "Топ десет".

 • докладвай

  Прекрасна книга! Прекрасен подарък за предстоящите празници!

 • докладвай

  На този етап заглавието е налично единствено като хартиено издание. В случай, че издателството го предложи и като е-книга с удоволствие ще предлагаме на читателите си.

 • докладвай

  От къде и как мога да намеря книгата в електронен вид?

 • докладвай

  Много хубава книга!
  Благодаря на автора за завладяващо написаната история, за начина, по който е избрал да я представи. И също така за картата в края на книгата.

 • докладвай

  Благодаря за оценката на Георги! Книгата написах за всички, които искрено обичат България и нашата история. Знам, че не е съвършена и, че нещо е могло да бъде написано по-добре, но уверявам всички, че съм бил максимално искрен и с огромното желание да бъда максимално исторически точен.
  Благодаря и на всички, които са си купили книгата и тя попадна отново в Топ-10 на Хеликон! Това е много висока оценка за моя труд. Благодаря Ви отново.
  А за тези които не я харесват - пожелавам Ви да намерите в Хеликон нещо по своя вкус.

 • докладвай

  Поздравления на автора на книгата Емил Димитров,случайно влязох в книжарницата преди малко повече от година и видях в графата с историческа литература книгата Кан Тервел,страшно много се зарадвах след като отворих страниците.Спомням си по реме на един митин заря във Враца,преди самата заря съобщават имената на българските владетели,естествено великата личност на Тервел беше отмината,все едно го е нямало спасителя на Европа,но както и да е,книгата за него е вече на лице и сега ще е трън в очите на всички българофоби!
  И сега ще реагирам малко емоционално,за което не се извинявам-отнася се за коментара на ''в''от дата 10.06.2013-май си наистина природно тъп,ако не е бил Тервел досега да си се кланял на килимчето няколко пъти на ден,а жена ти да е ходила забрадена,ама нищо и такива като теб трябва да има... и още Тервел не е имал ясновидски способности за да знае,че ще ни заробят и още повече Тервел е надминал времето си,защото е гледал напред в годините,съзрял е могъществото на халифата,че той е много по-страшен от тогавашната Източна Римска империя.А за твое сведение едно робство ражда велики хора и мишки,а ти ''в'' си първата мишка от която ще стане качествен предател на родината!
  Това беше до коментара на''в'' от 10.06.2013г.
  Поздрави за голямата книга!

 • докладвай

  Благодаря Ви за добрите думи, г-н Георгиев!

  Желая Ви крепко здраве и много сбъднати мечти на Вас и всички, които обичате!

 • докладвай

  Благодаря Ви за труда г-н Димитров!

  Подарявам вече трети екземпляр от книгата Ви на мои приятели. Книгата ни напомня за българския дух, чест и дисциплина. Нещо от което имаме толкова нужда в днешно време.
  Моля не обръщайте внимание на псевдо разбирачи, които се опитват да скрият собственото си нищожество, оплювайки другите. Мястото им е в МАДАРА, не по форумите.

  С нетърпение очаквам следващия ви проект!
  Успех

 • докладвай

  Мили родни картинки, уважавам правото на всеки да си казва мнението, но все пак и тези които хулят Тервел, и онези които го величаят не им ли идва на ума, че човека нито е федерат, нито предател, а чисто и просто си е изпълнил задълженията към императора с който е от един и същ произход. И, че тази титла хан(кан) е освен титла на владетеля на дадена територия, е била притежание на всеки, който стои високо в духовната ерархия на империята, следователно е бил посветен.
  За литературната измислица Византия и литературния византииски император нямам думи. Ако пък взема да кажа нещо за разпадащата се българска империя, съвсем ще объркам главиците ви. Емил Димитров се е потрудил, но жалкото е,че се е предоверил на"професионалните български политици", които ще узреят, когато няма да има българи.
  Боже, пази България и българите!

 • докладвай

  Здравейте г-н Павел,
  Благодаря за интелигентното и искрено изказано мнение. Съжалявам, че не съм успял да отговоря на високите Ви критерии и ако ми пишете на kniga_kantervel@abv.bg и посочите Вашия адрес, то аз ще Ви върна парите, които сте платили за книгата.
  Що се отнася до посоченото от Вас – да, всичко е вярно, само че аз не бих го нарекъл грешки, а съзнателно допуснати неточности.
  Защо?
  - Прав сте, че в осми век понятието Византия не е съществувало и се появява много по-късно. Използвах го, понеже същото е навлязло толкова широко и трайно в употреба, че се употребява и в учебниците по история в уроците за Аспарух, Тервел, Крум и т.н., и хората са свикнали с него. Реших, че ако използвам през цялото време правилното – Източна Римска империя текста ще стане тромав и труден за четене. Същото се отнася и за понятието „византийци”, което на много места е редувано с „ромеи”.
  - Използването на термина „царица” за съпругата на българския владетел от този период бе обсъждано в няколко форума в интернет и в мои интервюта за различни медии, и тук отново ще посоча, че няма нито един исторически източник (или поне аз не открих такъв), който да казва каква точно е била титлата. Знае се например, че съпругата на императора е титулувана „Августея”, на за съпругата на българския владетел не разполагаме с информация. Поради това използвах широко популярното „царица”.
  Г-н Павел, ако бяхте на мое място, как бихте я нарекли? В един от форумите дори се стигна до идеята, че щом владетелят и бил „кан”, то съпругата му най-вероятно е била „каничка” ???
  Благодаря, че не оспорвате поне титлата „кан”, която вече е официално приета от българската историческа наука.
  - Вярно е, че на корицата на книгата е написано „документално-исторически роман”. Това е така, т.к. в него съм се постарал да отразя максимално близко до реалността практически всички известни за кан Тервел данни. Включени са като действащи лица и известните исторически личности от този период. Но това е и роман, т.к. историческите сведения съм се опитал да разкажа с думите на словото, преплитайки ги с измислени герои и случки.
  Претендирам, че съм прочел практически всичко издадено в България до 2010 г. и посветено на кан Тервел и не съм допуснал грешката на един роман да имам героиня Розалинде и герой Кубрат-младши (отделно от безкрайно многото исторически неточности), а в няколко официални исторически изследвания на авторитетни имена в историографията, освен всичко друго прочетох и, че българската армия е пристигнала край Константинопол в последния момент и разбила арабите, при положение, че:
  ИЗ "ХРОНИКА" НА МИХАИЛ СИРИЙСКИ:
  „...Тогава цялата армия на арабите се установила на западния бряг [на Босфора] срещу Златните врата. Той [Маслама] заповядал да направят ров около стана – един между него и града и друг зад тях [арабите], откъм българите... „
  ТЕОДОСИЙ пише още:
  „Отляво и отдясно станът граничел с морето, в което се намирали корабите, които били натоварени с армия от десет хиляди араби и египетски моряци – тях той поставил в морето, за да воюват срещу корабите на ромеите;
  ....той изпратил двадесетхилядна войска, за да охранява стана срещу българите; и постави толкова и от сирийците...”
  От цитатите става ясно, че българската армия е била край стените на Константинопол още в началото на обсада, а не е пристигнала в нейния край и очевидно не случайно Михаил Сирийски подчертава: „...Те не можели да излязат навън от окопа повече от две мили, когато били принудени да търсят жито. Българите нападали арабите и ги посичали; тези последните повече се бояли от българите, отколкото от обсадените ромеи.”
  - Прав сте и за корицата. Всичко посочено от Вас е вярно и затова при второто издание и следващите допечатки дизайнът бе променен. Вината тук е колкото на издателството, толкова и моя, че приех предложението, но Ви уверявам, че тогава нямах никаква представа за първоизточника на образа.
  - Относно Вашата оценка – „...няма да се спирам на литературните и художествени достойнства на романа. Такива той няма.” – имате право на собствена преценка, които обаче очевидно не съвпадат с болшинството мнения, отразени включително и в този форум.
  Предполагам, че сте прочели кратката ми визитка на последната корица и сте видели, че не съм професионален писател и литератор. Съзнавам, че това не е оправдание, но при работата си над романа се старах да бъда по-възможност най-близко до историческите факти и събития, и моля историците и читателите да не ме съдят сурово, ако някъде съм сбъркал или нещо съм пропуснал.
  Но поне съм бил искрен!
  Сядайки пред клавиатурата си бях поставил задачата всички Вие, които се докоснете до страниците на моята книга, поне за няколко часа да забравите за проблемите на ежедневието ни, за безработица и безпаричие, за политици, мафиоти и т.н., да научите за величавото дело на кан Тервел и да се почувствате поне малко горди, че сте българи!
  До колко съм успял – решавате Вие!
  На всички, които харесват книгата ми – Моето най-сърдечно и най-искрено БЛАГОДАРЯ!!!
  А към тези, които по една или друга причина не харесват романа – съжалявам, че съм ги разочаровал. Направих това, което можах и не мисля, че трябва да се извинявам дори и за една дума от неговите страници.
  ПОЖЕЛАВАМ СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ, ЩАСТЛИВА И ПЛОДОТВОРНА НОВА ГОДИНА НА ВСИЧКИ И ДАНО СЕ СБЪДНАТ ВАШИТЕ МЕЧТИ!!!

 • докладвай

  Двоумих се доста преди да напиша този коментар, защото не обичам да давам негативни оценки. Все пак реших да изразя мнението си.

  Купих си книгата с желание и интерес, тъй като кан Тервел винаги е предизвиквал моя интерес и с желание чета всичко, което е свързано с този ранен етап от живота на Дунавска България. Тази книга за съжаление ме разочарова. Няма да навлизам в подробности, но няма как да не отбележа, за мен поне недопустимата грешка в книгата съвременници на Източната Римска Империя да я наричат Византия (?!), а поданиците й византийци. А когато тези изрази са в устата на самия василевс, това убива всяко желание у четящия да гледа сериозно на книгата.

  Няма как да не ми направи впечатление и факта, че съпругата на българския кан в началото на 8 век упорито се нарича царица... (?) и още много, много други.

  По принцип не бих отбелязал тези обстоятелства, но когато пояснението под заглавието на една книга е "Документално-исторически роман", това означава, че книгата претендира за достоверност. Отбелязаното по-горе е точно обратното на историческата достоверност.

  И понеже романът е именно документално-исторически, а не художествен, няма да се спирам на литературните и художествени достойнства на романа. Такива той няма.

  П.С. И за малко да забравя - гаврата с корицата на книгата (не тази, а първоначалната). Не знам какво е положението в това издателство, но да сложиш на корицата си обложка от компютърна игра, при това популярна не мога да го определя по друг начин като гавра.

  Ами, това е на кратко. Весело посрещане на Новата година!

 • докладвай

  Това е възможно най-добрия подарък за Вашите деца за празниците!!! Книгата е наистина страхотна, а приложения в края речник е наистина уникално явление в съвремената българска историческа литература.

 • докладвай

  Благодаря за добрите думи и високите оценки!
  Желая Ви светли празници!

 • докладвай

  Горд съм че съм българин заради такива велики книги.

 • докладвай

  Г-н Димитров,

  Най-искренно Ви благодаря за тази книга!
  ПРОСТО Е ВЕЛИКА! Трябва да се чете на децата още от детската ясла!
  Колкото и думи да ползвам все ще са недостатъчни.
  За 3 дни /колкото ми трябваха да я прочета/ се пренесох във славните времена когато Българската Чест и Дисциплина са били в основата на държавата ни!
  Моля не спирайте, пишете още за този период от историята ни.
  Благодаря ви!

 • докладвай

  Поздрави до всички!
  От първия ден следя внимателно написаното на тази страница и мисля, че това е разбираемо. Това, че има хора, които харесват романа ми, а други – не, е съвсем нормално. И аз понякога на конкурса за мис Свят повече харесвам тази, която е класира на трето място /примерно/, а не победителката. Когато прочета аргументирани мнения – замислям се, когато обаче прочета мнение на хора, които очевидно не са чели романа, а пишат само колкото да се в играта ... Днес за първи път реших и аз да напиша тези редове и с тях да благодаря на всички, които са харесали написаното от мен. На критиците си изразявам съжалението си, че съм успял да отговоря на високите им изисквания. Има и няколко човека, които са писали откровени глупости – и за Тервел, и за романа, и то очевидно, без да са го чели. Това е демокрацията – всеки има право да пише, каквото си иска, но пък аз не съм длъжен да го коментирам. Има и доста суперлативи, които чак ме стряскат. Нямам самочувствието на велик писател, но най-сърдечно Ви благодаря за написаното! Предлагам на тия, които по една или друга причина, не харесват романа като цяло или в отделни негови детайли, да зададат своите въпроси тук и обещавам да отговоря, според своите знания разбира се. Аз съм човек, който приема критика, но аргументирана, а не като № 1 например, изказване, което е просто под всякаква критика.
  С уважение към всички,
  Емил Димитров

 • докладвай

  Съгласна съм с 037 - че Тервел е помогнал на Византия и ни закопа от началото да сме подвластни на Източната римска империя ,която е известна с назадничавостта си през средновековието .Тоя глупав хан ни е вързал с Византия во веки и честно да ви кажа е кошмара на нашия народ .
  Този хан Тервел , както и Борис,който ни е покръстил, избивайки цвета на нацията - са ни вързали с Византия завинаги.

 • докладвай

  И аз като много хора, като няма какво да правя - ровя из мрежата. Попаднах на тези противоречиви мнения и реших от чисто любопитство да си купя и прочета книгата. Оказа се наистина стойностно и увлекателно четиво. Не съм литератор, за да давам литературна оценка, не съм и историк, но ми се струва, че на страниците на романа е разказано практически всичко, което е известно за кан Тервел. И то разказано интересно! Изненада за мен бе и богатия речник накрая, от който научих много нещо. Не зная през последните години да е издаван исторически роман с подобна притурка. Парите за книгата си заслужават само заради нея, дори и другото да не Ви е интересно. Личната ми препоръка - купете и прочетете!

 • докладвай

  Книгата е страхотна. Който не го признава, значи е честен лъжец.

 • докладвай

  „Купих си книгата, прочетох я.
  Не разбирам коментарите Ви!
  Няма лоши книги, има само зле разбрани истории.
  Блясъкът на книгата, за разлика от един филм, е твоето въображение, просто го използвайте и запомнете само това, което Ви харесва. Ако не Ви хареса нищо, просто си купете друга книга.
  Не унижавайте труда на писателите и не обиждайте различните вкусове на читателите.”

  Коментар на МОНИКА за „ Петдесет нюанса сиво” на Е Л ДЖЕЙМС

  Нямам какво повече да добавя относно романа за кан Тервел, освен едно – прочетете го!

 • докладвай

  Не познавам автора .Книгата е ужасна .Очевидно онези дето го познават са писали позитивно тук .Типично за БГ.От фенове на Лора Лазар и Г.Господинов затлачихме литературата до фен клуб .

 • докладвай

  Да пишеш като № 49 и 51 за този роман означава само, че или не си чел книгата, или имаш лични отношения с автора и за нещо си го мразиш! Средно положение просто не може да има! Прочетете романа, заслужава си и не вярвайте на глупаци!!!

 • докладвай

  По принцип обожавам исторически романи ,но това нещо е ментето на годината .

 • докладвай

  По принцип не чета исторически романи, но този ми хареса наистина много, поздравления! Браво!

 • докладвай

  моля ви ,отървете ни от този кошмар на словото.

 • докладвай

  Книгата е изключителна, получи и невероятни ревюта в най-престижните медии!

 • докладвай

  Прочетох с интерес всичко написано от читателите, както и в линка „Ревюта” по – горе и се реших да си купя книгата. Наистина романът се оказа много добър и, както пише „Лъв” – 044 – „Роман събитие за българската литература.” Най-искрено препоръчвам на всички книгата. Това не е еднодневка за плажа, а наистина сериозно четиво. Впечатли ме и поместената в края на книгата малка енциклопедия от непознати термини и картата на България в началото на 8 век. Дори само за това си заслужава парите. Не зная друг съвременен роман с подобни приложения. И още веднъж – прочетете тази книга!

 • докладвай

  Не мога да разбера защо другите български автори не умеят да пишат като Емил Димитров...

 • докладвай

  Аз като един прероден хан (ходил съм на регресивна хипноза и ми казаха, че съм бил хан Крум в предишен живот) много харесах книгата. Но не е нужно да сте озарени души като мен, за да ви хареса. Напротив, тази книга даже ще ви помогне да намерите Светлината.

 • докладвай

  Роман събитие за българската литература.

 • докладвай

  Изключителна книга!

 • докладвай

  Кога тези, които се смятат за големите литератори, ще оценят тази книга?
  Кога ще разберат жалкото си самомнение и ще осъзнаят величието на мъдростта, въплътено в тези страници?

 • докладвай

  Хубава книга, препоръчвам я!

 • докладвай

  До Ай Спай:
  Няма такова нещо! Нито в историческите источници, нито в страниците на романа. Вярно е, че Паисий в своята "История" пише за кан Тервел като покръстител на българите, което от историческа гледна точка е невярно. Паисий, очевидно поради липса на по-точна информация, приписва на Тервел действията на княз Борис при официалното покръстване на българите 864 г, когато наистина българския владетел избива няколко болярски рода, които са против покръстването.
  Писах "официалното покръстване" защото е факт, че много българи са били приели християнството още по времето на кан Аспарух и преди него - баща му кан Кубрат е бил християнин, кан Органа - също, кан Тервел - също, и много други.

 • докладвай

  Добър роман, добре написан, с добра душа.

 • докладвай

  Интересни неща научих от книгата. Недоумявам обаче за други. Вярно ли е, че Тервел е бил вербуван от византийците и е станал техен шпионин, в резултат на което е избил 4 болярски рода по подозрение в антивизантийски конспирации?

 • докладвай

  ако се появи на екран ще призова Харун ал Рашид да ни завладее. Жалко ,че Тервел е помогнал на Византия и ни закопа отначалото да сме подвластни на Източната римска империя ,която е известна с назадничавостта си през средновековието .Тоя глупав хан ни е вързал с Византия во веки и честно да ви кажа е кошмара на нашия народ .

 • докладвай

  Добър и стегнат роман, с акцент върху фактите и логиката.

 • докладвай

  За всички, които най-вероятно НЕ са прочели книгата, за да коментират по този не културен начин, искам да кажа - книгата е толкова вълнуваща, създава картини в съзнанието ми.....и ако автора или хората, които работят за него четат ще кажа.....силно се надявам една българска книга да видим в кината!!!!

 • докладвай

  Рядък и проникновен поглед към позабаравени исторически събития... Радостно е, че имаме и автори, които знаят какво е да си писател.

 • докладвай

  Уверявам всички четящи събратя, че си заслужава! Авторът е талантлив писател, който знае как да докосне сърцата на читателите!

 • докладвай

  Това, че е българска книгата е достатъчно основание да бъде купена и прочетена. Ако е поне на половина добра, като "Българските свети мъченици" на Иван Тренев ,пак си заслужава.

 • докладвай

  До "Професионален историк":
  Не зная колко сте "професионален", аз не съм, но мисля че е професионално да отговорите на зададените въпроси, вместо това Вие се измъквате с общи приказки.
  С първите три реда съм съгласна - всичко това е вярно.
  Следващите Ви редове ме карат да запитам:
  - Кой ромейски историограф пише за нас като за народ подвластен на василевса? Моля да бъдете конкретен - име и произведение!
  - Въпросът Ви "мислите ли ,че Тервел би устоял на исляма ,ако Византия паднеше през 8 век " е резонен и именно тук е неговото величие - Знаейки, че България е обречена, ако Византия падне, той протяга ръка за помощ на стария си враг и заедно побеждават!
  До 030 - "Тервел"
  Притежавам книгата от миналата година и я прочетох с интерес, защото обичам историята. За разлика от Вас, аз не обсъждам нейните литературни качества - оставям това на професионалистите. Но изразът Ви "това литературно фиаско е потресаващо" е безкрайно некоректен и обиждащ не толкова автора /на него едва ли му пука за Вашето мнение/, колкото стотиците читатели, които са си закупили книгата. Защото, ако въобще сте обърнали вниматие - това, което е показано по-горе е корицата на второто издание на романа!
  А от историческа гледна точка романът е правдив!

 • докладвай

  Истината под суродинка .Арабите са културен аналог - халифата е сред цивилизациите на света.
  Всеки византолог знае какво е византийското семейство на народите.И какво значи според Византийската политическа теория титлата кесар.
  Не се учудваме ,че след като Тервел е удостоен с нея всеки ромейски историограф пише за нас като народ подвластен на василевса - поне теоретично . А на практика всеки опит за излизането ни оттам е водел до нескончаеми войни .Кауза пердута .И накрая,мислите ли ,че Тервел би устоял на исляма ,ако Византия паднеше през 8 век .Мисля ,че случая с Испания е доказателство какво би направил Тервел .
 • докладвай

  Явно Кераца не е чела книгата .
  Като цяло всеки има право да пише ,но това литературно фиаско е потресаващо .Иначе си спестете тези епитети за ислямизацията на Европа. Твърде малки сме да спираме каквото и да е .Византия се справила .После и кръстоносците.Титлата кесар доказва на всички историци ,а не ланкаджии ,че Тервел е продал България на империята.

 • докладвай

  До всички, които са писали тук и не харесват книгата:
  - На коя страница кан Тервел разговаря с дъщеря си и я пита как да води войната с арабите?
  ОТГОВОР - Няма нищо такова!
  - Защо е "кошмарът на халифата"?
  ОТГОВОР - Защото по същество кан Тервел проваля националната идея на халифата - ислямизацията на Европа за вечни времена!
  - До 005, "Тервел е малоумник."???
  ОТГОВОР - Това дори не мисля да коментирам! Толкова е безумно!
  - Към "Професионален историк" - 016 и 017:
  ОТГОВОР - Цялата българска историческа наука ще Ви бъде безкрайно признателна, ако успеете да докажете, че Тервел се е бил продал за титлата кесар, че е варварски федерат, че следващите канове са били васали на Византия и всички останали глупости, които сте написал.
  "Не съм съгласен и с една дума, от това, което казваш ти, но ще дам и живота си за да имш правото да се изказваш." - написал един древноримски мъдрец.
  Всеки има право на мнение, но да се пишат откровени глупости ...

 • докладвай

  Цялата тази книжка е кошмар .
  Първо е измишльотина.-Тервел е доста надут и хипербулизиран .
  Диализите с дъщеря му са направо измислицата на века .Видите ли някакъв Български хан ще пита как да се бият арабите , дъщеря си . Ужас .

 • докладвай

  Романът -като класическо произведение ,отдавна боксува.
  А пък подобни оригинални опити на "Тервеловци"Хептен .За да се привлече внимание на широката аудитория трябва да се пише кратко • докладвай

  празните ви опити за оригиналнечене не могат да прикрият духовното ви скудоумие. личи си, че не сте чели книгата и се заяждате защото е българска и хубава. прочетете я, помислете над посланията и и тогава се изказвайте

 • докладвай

  не е ли по-добре да го закръглим на 1024?

 • докладвай

  Защо пък точно на 160 години... Не е ли по-добре на хиляда?

 • докладвай

  Пред тази българска книга бледнеят всички останали книги, направили грешката да се появят в близките 16 месеца.... Явяваме се свидетели на нещо грандиорно, талант като този се ражда веднъж на 160 години...

 • докладвай

  Роман, сравним по мащаба на идеите си с историческите шедьоври на Толстой и Мериме с щипка Валтари за вкус.

 • докладвай

  Не книга-камбана,ами цяла филхармония,ама преди съкращенията,сиреч,в пълен състав.Създава впечатляваща музика,раздирана от почти Вагнерови противоречия:високите нежни тонове изведнъж се изместват от каращи ни да изтръпнем груби,силни и нескопосано ниски звуци,които преминават през дразнещия фалцет,преливащ от тритонуси,произведен от читатели,недотам чели книгата,а после пак се унасяме в нейните приспиващи мелодии на роднинската номенклатурна агитка.Е,форумът понякога обогатява и музикалната ни култура,след като книгата с нищо не допринася да обогатим общата та ни такава...

 • докладвай

  Най-сетне хубав,
  български,
  исторически,
  мъдър,
  и дълбок роман!
  Книга-камбана!

 • докладвай

  Емил Димитров е написал невероятна книга.
  Книга, която ще остане в историята досущ като своите велики герои.

 • докладвай

  И тъй за всички останали без Кераца. Хан Тервел се е продал за титлата Кесар.Втора поред във византийската ранглиста на аристокрацията . С нея формално империя ни прави федерати и оттук насетне смята България за част от държавата си .Тервел следователно е византийски аристократ идещ на помощ на своя василевс през 717 от който получавал пари ,земи и най -важното -кръщение.Тервел сменил вярата си и поел ангажимент 300 преди Борис да ни продаде на Византия .

 • докладвай

  Никога няма да дам 15 лева за един хартиен пасквил .Измишльотини базирани на някакви" величия"И пак не каза,защо ако Тервел е спасил Византия после империята иска да ни затрие .Спасил е задника си ,или по скоро са го купили с титлата .Така Византия направо е направила кановете ни свои васали Това променя малко историческата истина ,нали Керацо .

 • докладвай

  Боже, пази България от неграмотни люде!
  Човече, вземи и прочети нещо! Моля те най-искрено! Престани да се излагаш с неграмотността и ниската си култура!

 • докладвай

  Керацо ,а как ще обясниш факта ,че след като получава титлата кесар Византия постоянно напира да ни превзема ??? И защо ако е спасил Византия тя ще иска да ни затрие.Доста въпросчета за изкуфялата ти главица. Но е време да помислите малко ,а не да преповтарята глупотевините за великия спасител Тервел .И защо сте го писали кан ,като е уж хан .

 • докладвай

  № 12 твърди, че от дете е запознат с историята, но от написаното е видно, че твърде малко е чел, а това, което е прочел - не е разбрал. Да се твърди, че „В исторически план Тервел е просто византийски аристократ и то варварски федерат.” е пълна глупост и го оставям просто без коментар. Написаното „Дали спасява империята, Европа и християнството е спорен момент.” е следващата глупост и доказателство за историческото невежество на автора на тези редове. Единственото, което мога да му препоръчам е да си купи книгата, да я прочете и чак тогава да изказва някакво мнение относно ролята на кан Тервел в европейската и световна история.

 • докладвай

  От дете съм запознат с историята .Имаше сага в списание Дъга. Жалко ,че списанието беше закрито .
  В исторически план Тервел е просто византийски аристократ и то варварски федерат . Кесар на Византия .Участва в дворцовите интриги около трона ,взема Загоре като награда че помага на Юстиниян 2 . Дали спасява империята ,Европа и християнството е спорен момент.Никога арабите не са успяли да затегнат примката около Византия .А българските войски са били нещо като федерати в отбраната на града. Не е ясно какво е правил Тервел в Константинопол ,но явно е станал християнин .Като такъв той е отстъпник от отеческите богове . Като цяло не мога да схвана каква е точно литературната версия на нещата.Жалко ,че автора не си е направил труда да направи електронна книга ,за да може целият свят да я прочете,а не само роднините му .

 • докладвай

  Коментарът е изтрит от администратор.

 • докладвай

  Коментарът е изтрит от администратор.

 • докладвай

  Колко пари даде бе магаре,да си издадеш историйката .Кажи халифе ,че кан Тервел ще те посети в кошмарите ти .

 • докладвай

  Коя да очакваме сега.Хан Телериг - кошмарът на Византия ли?

 • докладвай

  @В: Назад си с материала. Сигурно няма да минеш в 5ти клас.

 • докладвай

  Страхотна книга от един страхотен писател!

 • докладвай

  Кан Тервел е малоумник .Вместо да помогне на арабите да затрият ромеите той взел че помогнал на нашите поробители .Тъпак .
  Че и книга му написали .Вероятно той е продал България за шепа византийски монети и луксозна почивка в Златния рог.Не случайно след него попадаме в политическа криза и за малко Византия не ни вижда сметката.Силно преувеличена история ми се вижда.Вероятно няма нищо истинско в победата му и византийците са го ползвали за изтривалка.Употребяван презерватив на василевса.

 • докладвай

  Брех тоз кошмар бе ,сигурно арабите не знаят даже кой е тоя им кошмар. Хубаво ,че ние си го знаем . Добре че имало византийци да ни го помнят .

 • докладвай

  Истинска и професионално написана история.... Авторът си е свършил страхотно работата!

 • докладвай

  Голяма книга, голяма история, а и се продава добре, съдейки по класацията на най-продаваните заглавия... Умни са хората, значи, знаят кое е хубаво и стойностно!

 • докладвай

  384 страници .Човека бая се е бръкнал да даде за хартиения вариянт на книгата си . .Сигурно я е отпечатал в 40 бройки . Ако ми я подари бил я прочел .

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg