Сексът и комунизмът

Автор: Милена Фучеджиева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 33

Издател Enthusiast
Брой страници 296
Година на издаване 2014
Корици меки
Език български
Тегло 225 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191641406
Баркод 9786191641406
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

„Сексът и комунизмът“ разказва за невъзможната любов между два елита – комунистическия и този от преди 9 септември 1944 г., както и за бруталното сексуално съзряване на една тийнейджърка по време на социализма.
„Това, което Лола иска, Лола получава“ е името на песен от мюзикъла „Проклетите янки“. С българската Лола нещата не стоят така, защото под привидната привилегирована подреденост на живота й в София или Париж се крие невъзможността да получи това, което желае най-много – то изглежда като любов, а всъщност е свобода. 
Родителите на Лола, блестящата двойка Маруся и Стефан, постепенно загубват любовта си под невидимия натиск на зоркия поглед на ДС. Един опасен мъж в сянка е обсебен от една жена и знае всичко за семейство Карамихови. 
Сексуално насилие, цинизъм, болезнено приключване на приятелства заради нестандартни сексуални предпочитания, шпионаж в името на кариерата и семейството, скрита книга на Солженицин в шкафа с алкохол, секс като обезболяващо средство, страх, с който е просмукано обществото на всички нива – всичко това бавно и подмолно руши живота на желаната от всички мъже Лола.   
Спасението е абсолютно забранено! 

от ААА / дата: 07 фев 2019

Завърших книгата на инат. Какво ли е преживяла / или не е преживяла / авторката, че да има толкова много злоба , в толкова малко мисъл, че и в две части. Малко ме е яд за изгубеното време, но съм доволна, че поне не съм дала пари за книгата.

от Лоли / дата: 26 апр 2017

Вероятно тази история е автобиографична. Сега си обяснявам всемирното озлобление на Фучеджиева понастоящем.

от Solar Stone / дата: 02 яну 2017

Бързи описания, с нямащи търпение да ни се стоварят уж цинични действия. Тук няма литература. Страниците са пълни с "джинси Levi's", "Кореком", чейнджаджии, "соя" на този и онзи...всичко това обобщено с презрение, депресия и бунтарско самочувствие от носенето на блузи без сутиен из комунистическите улици. Тези неща може да ни ги разкаже всеки по-възрастен, но за щастие моето поколение и това след мен все по-рядко се вълнуваме от този бит. И никак не съм критична, когато слушам тези неща от баба, чета ги из блогове и форуми, но е страшно отегчаващо, когато за пореден път това същото се поднася и на хартия, при това със стойност 16 лева, без вътре да има цветове и поне мъничък опит за рисуване с черно-белите думи. Хубаво се споменава в книгата и Ъпдайк, който според мен не е особен майстор, но чарът му е в това, че се е съсредоточил да естетизира конкретни взаимоотношения между мъжете и жените, за разлика от Фучеджиева, която пише за какви ли не ежедневни неща, които се случват и днес. Какво следва от тези констатации обаче, къде е талантът? В тази книга няма нищо отвъд. И днес момичета и жени биват изнасилвани, а после се преструват, че нищо не се е случило. И днес тийнейджъри мразят "супер тъпото" училище, откриват секса, наркотиците, правят безразборен секс и аборти. И днес родители се карат в съседната стая и се развеждат. И днес някои миришат хубаво, а други на лук. И днес Париж е по-красив от София... Май имам материал за "секса и демокрацията", но кому е нужно да бъде затрупан от голи факти, когато взима в ръката си "художествена литература"

от Константин Павлов / дата: 05 мар 2016

Наскоро Милена Фучеджиева сподели цяла статия как е уморена от ползването на фейсбук. Питам се аз - защо преди 20 години писатели и преводачи не излизаха от Народна библиотека и се образоваха и четяха постоянно, а сега някакви си модерни авторки не излизат от социалните мрежи и започнали да се оплакват от скуката там?
По повод на книгата - бях на едно представяне, по неволя се намирах в голяма книжарница. Авторката НЕ ми направи добро впечатление - говори много и нищо ново и смислено не каза.
Корицата на книгата прилича на обложка на булеварден роман, от онези на Арлекин от преди години. Дори в поп фолка правят по-стойностни обложки на дисковете им.
Доколкото отделих цели 30-40 минути за книгата в нея има всевъзможен бъркоч от факти, теми и т.н. в опит да се получи интересен и леко криминален сюжет...
Тогава избрах да си купя "Вундеркинд" на Николай Грозни вмести другарката Фучеджиева и до сега НЕ съжалявам за избора си!

от Владо / дата: 05 фев 2016

Хора, засрамете се, каква е тази цензура??? В кой свят живеете. Изпращам копие от страницата ви в отговорните институции отговарящи и бранещи правото на свобода на словото.

Не може да не давате хората да се изкажат! А и никъде не сте казали, че ако не ви отърват мненията ще ги цензурирате!

от Някой / дата: 23 окт 2015

Много ми хареса как е разказана, пък и историята е мн интригуваща. Майка ми ми е разрправяла разни работи за тогава, ама това ти изяснява нещата доста добре.

от Калоян / дата: 20 юни 2015

Вярно че съм на 23 години, но мен страшно много ме възбуждат нецензурните думи в книгата. Прочетох книгата с невероятно удоволствие.

от Илиян / дата: 01 апр 2015

Романът може би не е шедьовър, но е доста добър и за съжаление резонира (понякога болезнено) със спомените от детството ми през 80-те в София. Наистина несвободата на онова време не може да бъде забравена от тези, които сме я преживели. Генерацията на 90-те няма как да разбере тежестта на това усещане. Между другото, изненадан съм от броя на троловете и хейтърите сред коментиращите.

от Све Колева / дата: 25 яну 2015

Изключителен роман! Една от най-добрите книги в последните десетина години, разтърсваща и честна. Благодаря на авторката!

от идиот / дата: 19 яну 2015

Коментарът е изтрит от администратор.

от иван / дата: 13 дек 2014

Само, който не е преживял това време, той не може да оцени романа. Хората родени след погромите на комунистите, потомци на демократична България, ще я оценят по достойнство както я оцених аз - роден1952г в София, в среда на антикомунисти

от Hans Castorp / дата: 13 дек 2014

Изд. Ентусиаст се опитват за пореден път да "провокират" читателите си с:
1. слаб автор
2. грозна корица
3. провокиращо заглавие
4. висока цена

Е, след 1-2 години сами ще осъзнаят, че са продали само около 60-70 бройки и ще я пуснат, както всичките си книги, в коша с 5 или 3 лв.
ЕНТУСИАСТ, засрамете се - пробвате да ни продавате на високи цени стара класика или някакви романчета, с размер на брошура за супермаркет с цена над 15 лева... :(

от труженичка / дата: 12 дек 2014

Само че,за да я прочетеш трябва да се бръкнеш с 16 лева,господин или госпожо 10 стинки

от 10 стинки / дата: 11 дек 2014

Kaтя, Елвира, Офелия, Изабела. :D Всичките с едно име като някакви чалга певици. От каталог ли ги вземате тия имена?
:D Лоши коментари писани от един и същ човек... Подсказвате ми само, че тая книга трябва да прочета тая книга.

от Изабела / дата: 05 дек 2014

Доста посредствена книга,жалко за авторката че има претенции за талантлива писателка,сега ми става ясно защо сериозно издателства не е издало книгата

от До червения трол / дата: 29 ное 2014

Не е нужно да съм Фучеджиева за да виждам какво става. Настъпи ви, ама яко!

от До Красимир / дата: 28 ное 2014

Ти да не си Фучеджиева под прикритие? Перфектно ми е ясно какъв й е обема, защото имах "нещастието" да я погледна и да подчертая вулгаризмите в нея. Това е просто една много скъпа разпалка за кюмбе. Ха-ха доста тъпо оправдание, че трябва да си комунист, за да не харесваш напъните на някой да пише

от Красимир Петров / дата: 28 ное 2014

Комунистическите тролове се активираха, бръкна ли ви в здравето романа? Бръкна ви. Книгата била 100 страници. Ако изобщо я бяхте виждали, щяхте да знаете, че е 300.

от До Красимир / дата: 28 ное 2014

Красимире - "безмилостна и искрена" са от пиар каретата за въпросния бълвоч. Нормален човек, който е чел каквато и да е ЛИТЕРАТУРА няма как да оцени това НЕЩО като стойностно! Чете се на един дъх, защото е стотина страници с огромен шрифт. Не сме завистници, просто имаме вкус и четем!

от Николай / дата: 28 ное 2014

Това е всичко друго, но не и книга. Братовчедката на моя колежка си я купила (16 лева!!!! УЖАС) та тя я захвърлила на колежката ми и тя също не я хареса. Прелистих книгата до страница 60 - това прилича на сценарий за филм, това не е литература, има постоянно главни букви, пряката реч е ужасна - клише до клише за списание "Лада", за униформите и песните, които са се слушали. Вулгаризмите не искам да ги коментирам - няма естетика, няма усет - една каруцарщина. Тази псевдоавторка да си беше останала като продавачка, стига се е напъвала.
Много слабо - всичко друго, но не и книга. Язък за посечените дървета :(

от Офелия / дата: 25 ное 2014

Тази книга е много скъпа. Скъпа много е тази книга. Е скъпа много книга тази. Много книга е тази скъпа.

от Администратор / дата: 25 ное 2014

към Георги: Моля, да насочите запитването си към [email protected]

от Кариес / дата: 25 ное 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от / дата: 25 ное 2014

Тази книга е страшно скъпа. Цели 16 лева. Моля ви, върнете ми парите и помолете авторката да извади всички цинични думи и да ги преброи.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Мими / дата: 24 ное 2014

Не съм чела книгата,но цената е отблъскващо висока -16 лева за такъв обем и такава хартия,просто издателите са решили че името и заглавието ще продават книгата,въпреки високата цена

от Георги / дата: 24 ное 2014

Здравейте. Питането ми е съвсем сериозно. За първи път ми се случва такова нещо, но възможно ли е да ми върнете парите, а аз да ви върна книгата? Обидно е към читателя да се продава евтина хартия за 16 лева и насреща никакво творчество. Това не е литература. Всеки втори ред е с цинизъм - пу*ка, *ур и т.н. Ако е възможно да ми върнете парите ще се свържа с вас.

от Елвира / дата: 20 ное 2014

Бях малка по време на соца, почти нищо не помня, но тази книга разказва така, все едно, че я живея. Езикът е брутален там, където трябва да е такъв, иначе книгата е много красива и елегантна, а образите са живи и уникални. Много градска проза, добре написана!

от Красимир Петров / дата: 19 ное 2014

Страхотна книга, нямам думи, на един дъх се чете! Плювачите са дежурните завистливци около авторката. Няма такава книга за соца. Безмилостна и искрена, браво, Милена!!!!

от Много пари / дата: 18 ное 2014

Не е толкова проблем, че е скъпа, не е толкова проблем, че автор е щерката на видния български комунист Дико Фучеджиев. Проблемът е, че едни и същи теми терзаят писателите ни от век и кусур, откакто дядо Вазов създаде българската литература. Комунизъм, мутри, селото, революционери, народна митология и прочее. Вижте нещата, които създават освен авторката Милен Русков с Възвишение, Алек Попов със Сестри Палавееви, Теллалов с цялото му творчество и кого ли още не. За 130 години българска литература не сме мръднали и на йота - все сме си там, откъдето сме започнали, в началото.

от Мария / дата: 18 ное 2014

Пошла, евтина, повърхностна, неизведени образи, беден език. Похабена хартия.

от Катя / дата: 18 ное 2014

Купувам книги всеки месец и въпреки това подкрепям възмущението на Петър, за български автор и такъв обем на изданието, цената е прекалено висока.
Относно самата книга, не обичам да коментирам нещо без да съм го чела, но заглавието ме отблъсна, а откъса само затвърди негативното ми мнение - твърде вулгарен език, изразяващ сексуалните размисли и страсти на някаква пикла. Ако това представлява цялата история не си заслужава загубата на време и пари.

от Тодор / дата: 15 ное 2014

Май скоро не сте си купували книга, а Петър?!!Не казвам, че е евтино или нормално, особено на фона на заплатите, средната цена на една книга да е 12-18 лв, а се учудвам на вашето недоумение.

от Петър / дата: 13 ное 2014

16 лева за 300 страници???

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]