Изкуството на войната

Автор: Сун Дзъ
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 7

Издател Хеликон
Брой страници 124
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 101 грама
Размери 11x16
ISBN 9789542984115
Баркод 9789542984115
Категории Афоризми и сентенции, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Изглеждай слаб, когато си силен и изглеждай силен, когато си слаб."

Тази книжка, създадена преди повече от 25 века, е малка, на съдържа огромна мъдрост. Тя е не само знаменит военен трактат и наръчник по военно дело, но и безценен учебник как да побеждаваме и да станем господари на съдбата си. Нейната поетичност и яснота са пример как дълбоките философски прозрения могат да се обяснят на хората просто и безхитростно. И скъп дар от епоха, която като че ли подценяваме, а от която всъщност би следвало да се учим.

Ключови думи: ТОП 50 Нехудожествена литература 2016, Хеликон топ 200 2016, Топ 100 за 2016 година, Мъдри мисли за празник и делник, Топ 50 нехудожествена литература 2017, Топ 200 2017, ТОП 50 нехудожествена литература 2018, ТОП 50 нехудожествена литература 2019, ТОП 110 на десетилетието, ТОП 110 за 10 години

от Симона Георгиева / дата: 20 дек 2016

Наистина ли тази книга е най-продавана в Хеликон?!

от Кюрий / дата: 18 дек 2016

Не знам кой е преводачът, но само гледайки "превода" на знаците на корицата и се отказвам да купя книгата. Между другото предпоследният е изписан грешно. Напомня ми, че преди години видях в магазина жена с татуиран китайски йероглиф на врата.... Кой знае какво й бяха казали в студиото, но надписът гласеше "свинско".

от Niki / дата: 17 авг 2016

Наистина заслужава си книжката доста мъдрости които са наистина доста полезни. А и като я чета повечето от мъдростите се припокриват и с "Бушидо" Пътят на война! Наистина това е ера от която трябва да се учим !

от Администратор / дата: 09 авг 2016

Цитатите са коментари от различни епохи и различни мислители и теоретици на военното изкуство, добавяни към оригинала с течение на времето.

от Стоян / дата: 04 авг 2016

Здравейте,

След всяко "правило" има цитати. Те част от оригинала ли са, или са добавяни от други философи, след това?

Поздрави

от Ваня Хинкова / дата: 13 юли 2016

"Мога да направя това, което зависи от мен; това, което зависи от врага, остава несигурно."

(Мей Яочен)

Не ви трябват книги по философия, нито наръчници за оцеляване. Има Сун-Дзъ и "Изкуството на войната", което ни учи, че за да победим другите, първо трябва да победим себе си!

от Ети / дата: 11 юли 2016

"Ако не познавате нито врага, нито себе си, сигурно е, че във всяка битка ще бъдете в опасност."
из "Изкуството на войната"
Чудесно малко издание! И напълно достъпно! Браво!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Изкуството на войната“ от Сун Дзъ е книга, която трябва да прочетем на младини или поне във възраст, когато все още водим своите лични битки. Наистина, писана преди повече от две хиляди и петстотин години, книгата се отнася предимно за войните, водени от държавите по онова време и е била наръчник за пълководци. Но днес, когато живеем в един относителен мир, когато дори сме жертви на този мир и ни липсват качествата на нашите деди, преживели войните, тази книга ще ни е от голяма полза в чисто психологически план. Отучихме се да воюваме, разглезихме се, свикнахме с удобствата на новото време и забравихме най-важното – че по-голям враг от себе си нямаме. Техническият прогрес доведе до психически регрес. Дисциплината и характерът са решаващи за личността. Точно това ни казва древният мъдрец в „Изкуството на войната“. Сун Дзъ е китайски военачалник, мислител и стратег, името му означава „майстор Сун“, за живота му се знае малко, но се превръща в легенда и оказва голямо влияние върху азиатската история именно със своя трактат. Известно е, че е участвал в множество битки, като повечето от тях са били срещу превъзхождащ противник. „Изкуството на войната“ съдържа 13 глави, като всяка от тях е посветена на отделен аспект на войната. За азиатците книгата отдавна се е превърнала в настолна класика и я познават добре дори по-малко просветените хора. Разбира се, мъдростта на китайския воин се изучава и в университетите по цял свят като ръководство по бизнес стратегии или водене на войни. Текстът на книгата се ползва дори в компютърните игри, примерно StarCraft. В действителност, съветите и напътствията надхвърлят чисто военното приложение и се отнасят успешно до всяко едно обществено устройство. Така „Изкуството на войната“ (издадена от Хеликон) се превръща във всеобхватен философски трактат, който е задължителен за мислещия човек. Особено в днешната наша „мирна“ епоха. Ние няма „да открием топлата вода“. Сун Дзъ го е направил много отдавна.

от Хеликон