Регистрация Вход

Пред пепелището на нестаналото българско общество

 • 3.79 Рейтинг: общ рейтинг: 3.79 (34)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: Отминалите няколко години ни поднесоха поредната сцена на българския "преход": наблюдавахме още една "революция", наречена борба с олигархията и смяна на "системата", в която една част от господстващата върхушка, временно загубила властта, впрегн ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 13.00 лв.

Анотация

Отминалите няколко години ни поднесоха поредната сцена на българския "преход": наблюдавахме още една "революция", наречена борба с олигархията и смяна на "системата", в която една част от господстващата върхушка, временно загубила властта, впрегна присъдружната си медийна, политическа, икономическа и криминална прислуга за борба с другата олигархическа разцветка, като за целта бяха мобилизирани и хвърлени като площадно пушечно месо жертвите на олигархията, искрено убедени, че действително им е дадена историческата дума и шанс за действие. Изглежда на тях още не им е ясно, че във вече установения обществен модел тям е отредено да бъдат единствено декори, а не актьори на собствения им живот. И тъй като пушилката на приказката за наивници, наречена "преход" все пак бавно започва да се сляга, сред отровните й миазми мержелеят видимо сивите очертания на един нов свят, в който мнозина започват инстинктивно да усещат, че са предопределени да бъдат в основата, а не на върха на хранителната верига. Оттам трескавото мятане и безразборното търсене на изход "искаме нови избори, нов парламент, друго правителство, намаляване на депутатите, увеличаване на "гражданския" контрол; да ги заменим с "народа"; да сменим тази избирателна система с онази, този с онзи, да отменим парламентаризма, да го заменим с пряка демокрация; партиите са негодни, да ги заменим с "личности"; трябва да се смени "системата", не знаем с коя, но трябва; не ви признаваме "прехода", искаме друг "преход".

Не, вече е късно: шлюзовете на историята се затварят.

изпрати мнениеМнения за книгата (10)

Подреди по:
 • докладвай

  Ще се мре :)
  Интерес към подобни анализи ще има от моя страна, когато посочват как може да се случи или да стане обществото.На тази ентропия, която проповядва т.нар. професор по всичкология, освен да служи на тези, които той нарича "основа на пирамидата" за да се самоопределят като хора "с отворени очи", каква й е целта?. Или е просто хладен интелектуален напън, който в резюме казва "нещата са такива кавито са". Аз нямам нужда или интерес от това.

 • докладвай

  Иво Христов, е най-добрия български правен социолог, замен той е българския Макс Вебер, удволоствие, че бях негов студент в СУ."Св.Климент Охридски".

 • докладвай

  Не съм я чел все още, но като обществен анализатор Иво Христов е може би най-сериозното име в България. Той е абсолютно НЕполиткоректен и дори скандален в тезите си, но досега така и не се намери някой сериозен авторитет, който да го обори с реални аргументи. Обикновено се ограничават с лепене на етикети "червен боклук" и подобни прояви на интелектуална немощ в реториката (макар професорът реално да е много по-десен и консервативен от неотроцкистки ментета като "Да, България")

 • докладвай

  Браво на Кирил-коментар №5-Изпепеляващо наивен ГЛУПАК си Кире.
  Кириле, дядо ми ми казваше - мери се с някого с твоите си дела.
  Като сложиш своята книга до книгата на проф. Иво Христов, тогава ще се порадвам на твоя коментар.
  Бъди здрав!

 • докладвай

  Като река да я пипам, аз имам дилаф , не си турям ръката, а отдалеч я хващам с железен дилаф - така няма да ме хапе.

 • докладвай

  Изпепеляващо наивна книга, сякаш сглобена с изрезки от вестниците. Нищо ново под слънцето не казва, а опитите за анализи, са толкова плоски, че чак ме размиват.

 • докладвай

  Знаем кой е Другарят Професор и откъде идва, моля ви се!!!!!. Един от новите червени еничари......!!!!!. Хайде де, не сме наивници!!!!.

 • докладвай

  Уважаеми Господа,
  Да, книгата си заслужава вниманието, но само за мислещи и анализиращи хора!!!. Всичко това е предварително предсказано и анализирано от г-н Г. Ифандиев и то точно по време и в развитие. Така, че нищо ново под слънцето.

 • докладвай

  Ее най-накрая от кога я търся тази книга.Мислех си че нарочно не стига до масовия потребител.Браво на професора аргументиран както винаги.

 • докладвай

  Най-накрая книгата стигна и до нас в София! Горещо препоръчвам тази книга на всеки един умен, мислещ и образован българин. Професора както винаги е брилянтен. Точен, аргументирам, описва положението на България, такова каквото е, а не рисува розови сънища за наивници. Колкото повече хора прочетат тази книга и я разберат, толкова по-голям шанс има България да оцелее.

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg