Изповядвам

Автор: Жауме Кабре
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Колибри
Преводач Мая Генова
Брой страници 1104
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 829 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191507160
Баркод 9786191507160
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Адриа расте, без да е изпитал любовта на родителите си и под постоянно напрежение, за да отговори на прекомерните им амбиции за бъдещето му.
Баща му умира от насилствена смърт и у Адриа се поражда дълбок интерес да разкрие природата на злото: как и къде възниква, у човека или извън него. Защо Бог не го предотвратява, а само наказва злодея с вечния огън? И Адриа, вече блестящ учен, историк на идеите, се заема да напише изследване по темата.
Същевременно започва разказ за живота си. Неговите спомени и размисли се преплитат с най-трагичните събития от историята на Европа. Авторът свързва развитието на сюжета с библейски цитати. Изразява почитта си към европейската литература, музика, живопис и философия чрез многобройни алюзии към различни произведения. Може би, въпреки всичко, спасението на човечеството наистина е в красотата? В любовта и приятелството, толкова важни в живота на Адриа?
Романът „Изповядвам“ е отличен със седем награди, някои от които са „Награда на каталонската критика“ и „Най-добър роман на годината на чужд език“ 2013 на френското списание „Куриер интернасионал“. Преведен е на повече от двайсет езика. С него Жауме Кабре се утвърждава в каталонската и европейска литература като писател, който се вълнува от важни общочовешки проблеми.

от Таня Радева / дата: 05 авг 2020

Любима!

от Божидара / дата: 28 юли 2016

Любима!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Каталунската литература, която познаваме най-добре покрай трилогията на Карлос Руис Сафон, е пълна с мистично-тръпчиви нотки, точно като самата Барселона, която винаги е в центъра на тези повествования.
Изповядвам“ на каталунския майстор Жауме Кабре е от този тип литература, в който можеш да откриеш себе си, докато опознаваш напълно непознати места и хора. В книгата са преплетени едновременно всички религии, всички европейски държави (дори България), всички епохи и всякакви хора.
Трудно е да се пише за книга, която е привидно хаотична, неподредена и объркваща на пръв поглед. Езикът на автора е уникален – той успява, без това да създаде проблем на повествованието, да преминава в едно и също изречение от една сюжетна линия към друга, да слива речта и живота на героите си в едно цяло, обеднинено от идеята за злото и за връзката между всички хора. Фабулата върви хаотично през епохи и личности, без да спазва хронологичен и пространствен порядък.
Това е книга за паметта. Точно затова Адриа Ардевол, главният герой, губи паметта си накрая. Като поанта, като естествен завършек на нещо, което няма начало и край.

Всъщност главен герой, при това съвсем не мълчалив, е една цигулка, Виал, единствената цигулка в света, която има собствено име. Покрай нея се движат съдбите на хора от времената на Инквизицията, Холокоста, франкизма в Испания, Втората световна война чак до днес.
Изповядвам“ е книга за изкуството, което е живот, и за живота, свързан с изкуството. За езика като усет и познание и за музиката като носител на паметта.
Огромният й обем – повече от 1000 страници - се изчита бързо и неусетно, това е книга от типа „не мога да я оставя“.
А усещането след като я завършиш е сякаш си изживял всички съдби, за които става дума в нея.
Една от големите съвременни книги, която не бива да бъде подмината.

Елена Алексиева, Хеликон Бургас

Жауме Кабре е роден през 1947 г. в Барселона и е един от най-изтъкнатите съвременни каталонски писатели. Постига международна известност с романите си „Гласовете от Памано“, „Монахът Жуной или агонията на звуците“, „Сянката на евнуха“. Пише разкази, събрани в сборника „Зимно пътуване“, сценарии за филми и телевизионни сериали, есе върху творческия си процес „Материята на духа“ и друти. Удостоен е с много литературни награди, сред които и най-престижната „Почетна награда за каталонска литература“.