Черно мляко: За писането, майчинството и харема вътре в нас

Автор: Елиф Шафак
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 32

Издател Егмонт
Преводач Емилия Л.Масларова
Брой страници 274
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 236 грама
Размери 15x23
ISBN 9789542708551
Баркод 9789542708551
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

В своята лирична и елегантно написана автобиографична книга „Черно мляко” Елиф Шафак разказва за борбата между изкуството и дълга на жената да бъде майка, която започва да преживява още преди да се омъжи. След раждането на първото си дете писателката изпада в тежка следродилна депресия. По думите й тази депресия я откъсва от единствената страст в живота й, която дотогава е поставяла над всичко – да пише художествена литература.

В „Черно мляко” Шафак говори за въображаем „харем от шест малки жени” или дребни Палечки, които по това време открива, че живеят вътре в нея. Всички тези Палечки са проявления на различни аспекти на личността й, които се борят една с друга за надмощие. „Вече познавах четири от тях”, пише тя. „Другите две срещах за първи път. Осъзнавах, че ако не беше извънредното положение – следродилната депресия, в която бях изпаднала – никога нямаше да ги видя в нова светлина и те щяха да продължат да живеят в тялото и душата ми, без изобщо да се слушат една друга, като съседи, които дишат един въздух, а никога не се поздравяват любезно”.

С типичното си сладкодумие и характерен стил Елиф изследва собствените си чувства, представите си за майчинството и разбиранията си за кариерата на страниците на „Черно мляко”. На светлинни години от идеала за майка, тя се наслаждава на независимостта си и отказва да пренебрегне страховете си около влиянието на брака и децата върху най-централната й същност, тази на писател. Тя се изправя срещу всяка една част от себе си, срещу шестте Палечки, и съпоставя своя опит към този на други жени писатели. Силвия Плат, Зелда Фицджералд, Вирджиния Улф, Айн Ранд, Симон дьо Бовоар, Дорис Лесинг, Жорж Санд, Луиза Мей Олкът – списъкът е дълъг и никое име не е споменато случайно. И подобно на останалите й творби, и тук Шафак увлича читателите да се впуснат заедно с нея в търсене на отговори на общочовешки и универсални въпроси.

„Черно мляко” е ориганална, изпълнена с хумор и прозрения книга – задължително четиво за всички жени, които някога са се чувствали на кръстопът, и за мъжете, които са били до тях в тези моменти. Защото, както пише Елиф, „всъщност ние не сме друго, освен тези разногласия и напрежение, освен трудно постигнатата хармония между взаимно изключващите се страни в характера ни.” „Черно мляко” е книгата, която разказва как тя се изправя пред своята вътрешна разноликост и се научава да бъде цялостна.

Ключови думи: Книги

от Фатме / дата: 27 юни 2015

Хей, свикнали да пишат великолепно , но последните няколко мнения са доста скучни … ми липсват много писания. Минали няколко длъжности са само малко от пистата! хайде!

от Диляна / дата: 27 юни 2015

За мен лично книгата не е нищо особено.Четеш, четеш...... четеш и накрая все едно нищо не си прочел. Има кратък сюжет, който може да се разкаже в 20 страници,а не в цяла книга, другата част са сухи истории и факти

от Katerina / дата: 19 фев 2014

Много ми хареса. Интелигентна,забавна и същевременно задълбочена. Прочетох я на един дъх. Виждайки толкова негативни коментари си мисля,че е важно кой и в какъв еатап от живота си чете тази книга. Толкова сме различни .....

от Петра / дата: 19 фев 2013

Много ми хареса.

от Сянката на ангела / дата: 18 фев 2013

Уникален роман, първокласна литература

от Анастасия Димитрова / дата: 13 фев 2013

След любимата ми книга на ЕлиФ Шафак "Любов",която изчетох буквално с преклонение пред авторката ,"Черно мляко" беше голяма мъка.Поръчах я още преди издаването й,но се оказа,че не си е струвало. Книгата се съдържа в резюмето към нея /то е по-силно от самата книга/.Пиша за всички ,които се кол***ят дали да я купят.Изберете "Любов"-книга която,се чете на един дъх и ви оставя без дъх.

от Марж / дата: 08 фев 2013

"Чест" прочетох на един дъх.......тази мисля да я зарежа. Животът е твърде кратък за да си губя времето!

от Бетина Славкова-Мери / дата: 07 фев 2013

Книгата е много хубава, интересна, завлядаваща, обогатяваща-толкова много история има в нея.Авторът е на световно ниво, а вие типично по български изпростявате!Нито книгата, нито авторът заслужават такова отношение!
На всички, които имат и най-малки съмнения- моля Ви прочетете я!Няма да съжалявате и за миг!

от Juja / дата: 28 яну 2013

От както прочетох книгата й "Любов" , същата ми стана любима, раздавам я на всички приятели, казвам им най-добрата книга! След това си кипих и "Копелето на Истамбул" и "Чест", сега с радост и нетърпение "Черно мляко".
Дали, след "Любов" изискванията ми са прекалено високи към автора или чета между редовете, но смисъла на "Черно мляко", може де се прочете в предпоследната страница в книгата на една страница. Буквално съжалявам, че я купих.
Може би шедьовър се пише веднъж в живота, а аз го очаквам от всяка книга на Шафак, след като прочетох "Любов".

от Иван / дата: 24 яну 2013

Не се казва "гола вода", а се казва "Крийдънс Клиъруотър Ривайвъл", или накратко "Клиъруотър" :)))

от читателка / дата: 24 яну 2013

Гола вода.Това изобщо литература ли е?Жалко за изгубеното време.

от Кирил / дата: 23 яну 2013

Ще извиняваш, номер 20, но не се ли казваш Права и Свободи?
Като гледам какви ги редиш, Мъдрост и Любов едва ли ти подхожда

от Мъдрост и Любов / дата: 23 яну 2013

Подкрепям с две ръце тази книга!
Наистина, езикът на омразата и неразбирането говори у тези, които обиждат авторката и наричат с презрителни имена читателите й.

от Навиращ на Изток / дата: 22 яну 2013

Ареее, таа тоже улаза у ню ейдж простотиите. Която и друга книга за самопомощ да земеш, по полза има от тоа парцал.

От Изток Лапат - мноо си прав шъ знаиш, от изток много лапат. лапат сичко дето видят

от От Изток Лапат / дата: 22 яну 2013

Книгата е много добра, прочетете я!

от Николай Узунов / дата: 22 яну 2013

Напъвах, напъвах да се дърпам, но не стана... зачетох "Черно мляко". Извинявам се, израснах с Вирджиния Улф и сега опитите на Турската булевардна версия на еманципираност, манифести за собствена стая и др. подобни някак са ми блудкави!!! Книгата ще върви още мнооооого време и това е факт. Не мразя жените, но щом тиражите на Шафак са хилядни, а тези на Улф са .... оскъдни, това показва, че българската жена предпочита лесно смилаема доза популярна философия, малко фриволно говорене от типа "аз съм като теб, знам какво преживяваш, каква си, какво чувстваш"... Отчаян съм и се чудя до кога ли ще създаваме литературния канон на съседна турция (нарочна я пиша с малка буква!!!!)???

от дамата дервиш / дата: 21 яну 2013

№13, интересно защо след като явно откровено не харесваш книгите на Елиф Шафак, си ги купуваш? А ако не ги четеш, значи си пишеш напосоки. Поне съчини някакъв различен коментар, стига си копирал този.
Книгата ми хареса, защото до голяма степен в нея припознах себе си. Написана е емоционално интелигентно. За мен е страхотно четиво, което трябва да се препрочита.

от запад / дата: 16 яну 2013

Книгата е много зле

от изток / дата: 16 яну 2013

книгата е супер!

от Валтер Вени Амин / дата: 15 яну 2013

Книгата не е нищо особено. Чудя се как изобщо са я издали в този вид. Постпродукцията никаква я няма, типичен самиздат. После защо си я харесвал само авторът и двама-трима заблудени книжни плъха...

от Кирил / дата: 14 яну 2013

Защо ни тормози тази женица с размислите и страстите си?
Бездарна работа и ще стават все по-зле книгите й

от НенаОСМАНКАТА / дата: 13 яну 2013

Елиф докога ще имаме толерантност към теб.

от С.Стаменова / дата: 01 яну 2013

Най-хубавият ми коледен подарък.

от Баязид Светкавицата / дата: 23 дек 2012

Прекрасен превод, невероятно оформление, чудесна книга!

от А.Донева / дата: 13 дек 2012

Елегантна корица отговаряща на съдържанието, много добър превод и стилна наслада за сетивата. Харесвам тази книга.

от Диди / дата: 10 дек 2012

тази книга е уникална, много дълбока, много искрена, представена по много интересен начин. Препоръчвам на всички жени да я прочетат. Поздравявам издателство ЕГМОНТ, че ни я предоставиха.

от Мария Дарева / дата: 06 дек 2012

За тази книга не са нужни коментари.Тя е учебник за талантливи.

от Феновете от СДО / дата: 06 дек 2012

Отново Егмонт първенци! Обичаме ви!

от Maриета100 / дата: 05 дек 2012

Харесвам я Елиф Шафак,всяка нейна книга ми дава поводи за размисъл.

от Димитрина / дата: 04 дек 2012

книгата изчерпа ли се толкова бързо, или още не е доставена?

от MARTA / дата: 03 дек 2012

Харесвам я Елиф Шафак,всяка нейна книга ми дава поводи за размисъл.

от Т.Пашева / дата: 01 дек 2012

Уникална! Браво Егмонт България!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Черно мляко” е книга за писането, майчинството и вътрешните борби. Докато главната героиня  не проумее,  че всеки глас вътре в нея е част от кръга, няма да се почувства цялостна.


„В крайна сметка дори бегъл поглед към живота на писателките – на Изток и на Запад, от миналото и настоящето – показва пределно ясно, че всеки случай е различен. Не съществува приложима към всички формула за майчинството и писането.”


Според Елиф Шафак важно е пътешествието вътре в теб и да се цени красотата на малките удоволствия.


Интересна книга не само за майките.

Надя Ангелова, Хеликон Шумен

Биографичната книга на Елиф Шафак е написана за жени и мъже, за семейни и несемейни, за родители и бездетни, които са поставени пред дилемата - да бъдат творци, отдадени на своята страст или да се примирят пред житейския дълг да бъдат отговорни и всеотдайни родители.
"Черно Мляко" е опит да се постави баланс между многото роли и отговорности в живота. Само след като хармонизираме гласовете вътре в нас, можем да станем по - добри майки, по - добри бащи или по-добри творци.

Елица Атанасова, Хеликон Шумен

Елиф Шафак отново ни изненадва с новата си книга „Черно мляко”. Чрез нея се докосваме не толкова до тайните на таланта й, а на душата й с пълната палитра от цветове, светове и полусенки.


Пред нас е една лична, съкровена изповед за борбата между поривите на твореца и дълга към детето и семейството, за сложния свят на женската душа, който за авторката е като „въображаем харем от шест малки жени или малки Палечки”, които живеят в нея като проявления на различни страни от личността й, борещи се за надмощие и „дишайки един въздух, а никога не се поздравяват любезно”.


„Черно мляко” е и нейният протест срещу баналното разбиране за личността и срещу житейските клишета за жената, съпругата и твореца в семейството. В своя разказ, тя прекрачва границата на личния свят и  ни приближава до философията си чрез трудния избор в живота на много известни дами, избрали творчеството пред майчинството с непоколебима решителност, защото всички те вярват, че: „Животът се стеснява или се разширява – взависимост от това доколко си смела.”


Така Елиф Шафак намира разрешение за своята дилема. Отдавайки се на преживяването без анализи и размисли, тя постига равновесие между твореца в себе си  и съкровените импулси на майка и любима, защото е убедена,че „депресията започва, когато не се намира баланс между вътрешните гласове.”


Обогатете познанието за себе си !!! Ако това ви вълнува !!!


Разберете по-дълбоко вълшебството да творите !!!


Повярвайте по-силно в себе си !!!


На Елиф Шафак можете да се доверите !!!Маргарита Янева, Хеликон Бургас

В този автобиографичен роман Елиф Шафак  представя многоликата женска същност по свой интересен и забавен начин, описва мислите и чувствата, които са я вълнували, въпросите които си е задавала.


Изпаднала в депресия след първото си раждане най-важният въпрос за нея е: Можеш ли да съчетаеш майчинството и писането?


За отговор се допитва до хора на несъзвучните гласове в самата нея (шестте палечки), както тя ги нарича, но едва когато постига хармония със себе си и с това, което я заобикаля, намира начин да излезе от депресията и да съчетава  писането и майчинството.


Това е  четиво  което може да ви забавлява, да ви накара да се замислите, както и да се запознаете с любопитни факти от живота световно известни писателки. 

Милена Тодорова, Хеликон Добрич

Елиф Шафак е най-четената писателка на Турция, утвърден автор на бестселъри, сред които „Любов”, „Копелето на Истанбул” и „Чест”. Творбите й са преведени на над 40 езика, а нейни политически коментари са публикувани в престижни издания като New York Times, Financial Times, Guardian, Independent, Newsweek и списание Time. Тя е и сред най-активните обществени личности в социалните медии, с над милион и половина последователи в Twitter. Пише на турски и на английски, живяла е на Запад и на Изток и определя себе си като номад, космополит, любител на суфизма, пацифист, жена и майка.