Думи, които лекуват

Автор: Алекс Ровира
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Хеликон
Преводач Лора Атанасова
Брой страници 152
Година на издаване 2017
Корици меки
Език български
Тегло 119 грама
Размери 11x16
ISBN
Баркод
Категории Самопознание и самопомощ, Приложна психология, Книги

"Да рискуваш е да изгубиш равновесието си. Да не рискуваш е да изгубиш себе си." Сьорен Киркегор

Излезе книга, която няма да остави никого равнодушен. И в която със сигурност всеки читател ще намери онези, сякаш отправени точно за него съкровени думи, които да го излекуват от нещо – било в тялото или в душата. В „Думи, които лекуват” от Алекс Ровира (изд. „Хеликон”) възгледите за живота на известния испански автор органично са вплетени с мислите и разсъжденията на едни от най-големите умове на човечеството – философи, писатели, учени, психолози и още много хора на духа и познанието. И тяхното въздействие е буквално магическо – след досега ни с тях ние се чувстваме помъдрели, обновени, изцелени.

“Думата е наполовина на този, който я произнася, и наполовина на онзи, който я чува”, цитира Мишел дьо Монтен авторът Ровира. „Думите принадлежат и на двамата участващи в диалога, когато той е искрен, когато слушането е внимателно, когато има воля за среща. В тях ние се доближаваме един до друг и затова те ни обединяват, водят ни към обмяна, към връзка и така ни позволяват да виждаме, да чувстваме и да растем.

Има думи, в които са концентрирани опитности, чувства, копнежи и дори цял един живот: името на любимия човек, местата от нашето детство, песента, която предизвиква спомен, стихотворението, което е винаги с нас, гласовете на онези, към които сме привързани. Понякога дума като „дете”, „приятел”, „баща”, „майка” или името на любимия или любимата предизвиква и пресъздава в нас цяла вселена от спомени и преживявания, нерядко дори по-богата и наситена от самата действителност.

Има думи прости, непосредствени, уместни, любезни, които са истински дар. Произнесени спонтанно, „довиждане”, „благодаря”, „моля те” или „обичам те” могат да озарят мига и, при определени обстоятелства, да се превърнат в спомен, който да осмисли нечий живот.

Много често приветливият и искрен глас се оказва по-силно терапевтично средство от което и да било лекарство. Един жест и подходяща дума могат да преобърнат настроението ни в миг. Думите предизвикат в нас смях, радост, нежност, настроение и при това съвсем неочаквано. Думата предизвиква изненада, трепет, нежност и вълнение.

Но най-вълшебното нещо, на което са способни думите, е, че те могат да ни лекуват. Посредством думите сме в състояние да създаваме своя вътрешна алхимия: да облекчим болка, да се справим със свои съмнения, гняв и чувство за вина, да превъзмогнем дълбока загуба, да излекуваме рани, да победим страхове, да прекратим потисничество, да излезем, може би, от свое вътрешно или външно робство: да освобождаваме и да се освободим.”

Ключови думи: Хитове до 10 лв., Хитове до 10 лв, Топ 50 нехудожествена литература 2017, Топ 200 2017, Книгите, с които ще запомним 2017, 7 април - Ден на здравето, ТОП 50 нехудожествена литература 2018, Ден на добротата, Ден на испанския език, Слушай своето тяло, Мъдрост за всеки ден, Творци на добрина, Как да бъдем здрави, Думи за щастие, ТОП 100 март 2010 - март 2020, Да преодолеем безпокойството, ТОП 101 Нехудожествена литература 2011-2020, ТОП 201 на десетилетието, ТОП 121 Нехудожествена литература 2020

от Елена Т. / дата: 07 юни 2017

Прави повече този, който иска,
отколкото онзи, който може.
ЯПОНСКА ПОГОВОРКА

от Ваня Хинкова / дата: 19 май 2017

"Щастието не е в нещата, които правиш,
а в начина, по който ги правиш: с щастие."

(Хосе Мария де ла Фуенте)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Алекс Ровира е световноизвестен автор на мотивационна литература, който, за съжаление, още не е достатъчно популярен у нас, но това тепърва предстои да се промени. Издателство Хеликон представя неговия хит „Думи, които лекуват“. Една от общо шестте книги, които е написал и които са преведени на десетки езици и продадени в милионни тиражи. Книгите за самопомощ и самопознание набраха голяма скорост през последните години, търсят се от различни по профил читатели и се оказват добър начин човек да постигне повече хармония със света и себе си. Приложната психология е най-живото разклонение на тази богата и разнообразна наука. А Алекс Ровира е един от най-обичаните автори в тази област. Роденият през 1969 година писател, консултант, икономист, предприемач и преподавател живее в Барселона, където ръководи семинари по иновации и творческо мислене. Сам себе си той нарича психономист, съчетание, означаващо човек, който управлява душата. Невролингвистичното програмиране е в основата на повечето от съвременните направления на мотивационната психотерапия. „Думи, които лекуват“ е достатъчно красноречиво заглавие, което няма нужда от допълнително тълкуване. Това е просто онази стара истина, залегнала в поговорките, че благата дума железни врати отваря или езикът кости няма, но кости троши. Думите са това, което ни определя като човешки същества. Речта е процес от изключителна важност за нашето психическо и физическо здраве. Думите са носители на огромни заряди от емоции, които можем да използваме по различни начини. Човешкото слово притежава изумителна сила и колкото по-ясно схванем тази истина, толкова по-лесно ще можем после да общуваме, да обичаме, да живеем. В „Думи, които лекуватАлекс Ровира често цитира световни имена от философията, литературата, науката, като събира накуп всички онези техни мисли, убеждаващи ни в магическото въздействие на думите. Нашата терапия трябва да започне от този на пръв поглед обикновен човешки акт – изричането на думите. И изцелението ще бъде пред нас. След „Думи, които лекуват очакваме българските издателства да ни зарадват и с други преводи на Алекс Ровира.

Хеликон

Aлекс Ровира (1969) нарича сам себе си „психономист” – термин, роден от съчетанието на психея (душа) и номиа (управление, ръководство). Работил е като икономист, преподавател, консултант и лектор от международна величина. Ръководи курсове и семинари по иновация, управление на промяната, управление на таланта, управление на човешките ресурси и на креативното мислене, предназначени за ръководни кадри в бизнеса. Написал е шест книги, издадени в повече от два милиона екземпляра и преведени на 37 езика: „Вътрешният компас”, „Лабиринтът на щастието”, „Добрият късмет” (преведена на български език), „Седемте умения”, „Думи, които лекуват”, „Добрият живот”. Съвсем наскоро излезе от печат и седмата му книга „Добрата криза”.