Зелените очи на вятъра

Автор: Здравка Евтимова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Жанет-45
Брой страници 284
Година на издаване 2018
Корици меки
Език български
Тегло 285 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191864539
Баркод 9786191864539
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

„Зелените очи на вятъра“ е роман, с който човек се научава да не се предава. Винаги е имало силни на деня, винаги е имало хора, които превръщат поклона в свое ежедневие. Примирявайки се с неоходимостта да пълзят, те трансформират унижението в мерна единица за своя възход. Намират пътека към материално благополучие, добре нахранени са, дрехите им са елегантни. На мястото, където би трябвало да е сърцето, имат локва с отровна течност. Те са утрешните силни на деня.

„Зелените очи на вятъра“ ни запознава с онези, които се изправят срещу тях. Те са по-силни от поклона, по-високи от унижението. Те не се предават.

Ключови думи: Съвременна българска литература, Тези книги ни разплакаха, Български автори, Топ 30 българска художествена литература 2019, ТОП 61 Българска художествена литература 2020, ТОП 101 Българска художествена литература 2021, ТОП 101 Българска художествена литература 2022

от Елеонора / дата: 24 фев 2023

Много зле!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Да кажеш, че Здравка Евтимова е много талантлива, е все едно да кажеш, че водата е мокра. Тя е доказала своя талант многократно, сега и с най-новата си книга. Винаги си представям тази авторка като скала край река. По реката текат всякакви води – ту бистри, ту мътни, някакви хора се мъчат да надплуват други хора, давят се и потъват, минава сивата вода, после червената, синята, понякога дори и златната… А тя стои като скала встрани от тези вълнения и течения и се занимава с трайните неща, устойчивите, важните. Така е и в „Зелените очи на вятъра“.

Различните хора видяха в тази книга различни неща. Така впрочем е с всяко голямо произведение на изкуството – всеки намира това, което подсъзнателно търси да открие. За едни това е сблъсъкът на лицемерието и фалша, който е прекрасно, на места удивително пародийно описан. За други това е нежността, която понякога е в най-грубите длани. За трети е любовта и как тя често не е там, където изглежда, че е.

За мен това е книга за достойнството. Толкова ми липсва в пейзажа наоколо, че го открих в утешително голямо количество в най-малката героиня в романа Ана. Ана, която от дете е наясно кое е важно в живота и кое не е. Ана, която от съвсем мъничка разбира, че близостта с хората не е по кръв, а заради някакви невидими енергии, които тя усеща, така както усеща мириса на смъртта. Ана, която е родена от една красива майка и си избира друга – далеч от всички представи за красота, но с великанско сърце.

Когато прочетох тази книга, се почувствах пречистена – от шумотевицата в онази река.

Веселина Седларска, приятел на Хеликон Сливен

Здравка Евтимова е родена на 24.07.1959 г. в гр. Перник. Завършва английска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ (1995). Специализира художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Превела е над 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, както и произведения на български писатели на английски език. Била е редактор на българската секция на сп. „Muse Apprentice Guild“ – Сан Диего, САЩ и редактор за България на сп. „Literature of the Avanteguard“ за кратка проза, Великобритания.
Член е на СБП, на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд, и на българския ПЕН-клуб.
Автор е на 4 романа, а около 100 нейни разказа са публикувани в сборниците „Разкази срещу тъга“ (1985), „Разкази от сол“ (1990), „Разкази за приятели“ (1992), „Сълза за десет цента“ (1994), „Кръв от къртица“ (2005, ИК „Жанет 45“).
Разкази на Здравка Евтимова са публикувани в литературни списания и антологии в 27 страни по света, между които САЩ, Канада, Великобритани, Австралия, Сърбия, Словакия, Германия, Франция, Китай, Япония, Индия, Иран, Полша, Аржентина, Нова Зеландия, Република Южна Африка и др.
В колекцията ? от награди се открояват националните награди за дебютна книга (1985), „Чудомир“ на в. „Стършел“ (1982), наградата на фонд „Развитие“ за съвременен роман (1998), на СБП за романа „Четвъртък“ (2003, ИК „Жанет 45“). Двукратен носител е на наградата за проза „Златен ланец“ на вестник „Труд“ (2006, 2010) и др.
Отличена е още със Специалната награда за разказ на немската фондация „Lege Artis Verein“ (1999), с наградата за проза на английското списание „The Text“ (2000), с наградата на английското издателство „Skrev Press“ за сборника с разкази „Bitter Sky“ (2003).
Сборникът й с разкази „Някой друг“ („Somebody Else“), публикуван през 2004 г. от издателство MAG Press, Калифорния, САЩ, печели наградата за „Най-добър сборник с разкази от утвърден автор“, издаден от издателството през 2005 година. Този сборник е номиниран за американската награда Pushcart.
Разказът й „Твоят ред е“ е награден в световния конкурс за къс разказ на тема „Утопия 2005“ в град Нант, Франция, и е включен в антологията „Утопия 2005 – десет писатели от цял свят“.
Разказът й „Васил“ е един от десетте разказа, наградени в конкурса за къс разказ от цял свят на радио BBC, Лондон (2005).
През 2008 г. издателство Astemari, САЩ, публикува друг неин сборник с разкази „Good Figure, Beautiful Voice“ („Хубава фигура, красив глас“), а издателство VOX HUMANA, Канада/Израел, публикува през 2010 г. сборник с разкази под заглавие „Блед и други постмодерни български разкази“ („Pale and Other Postmodern Bulgarian Stories“). Тази книга е на английски език и освен в англоезичните страни, се разпространява в Израел, Скандинавските страни, Индия и Германия.
През 2012 г. издателство MOBITE, щата Върмонт, САЩ, публикува сборника с разкази „Carts and Other Stories“ („Стари коли и други разкази“), а издателство „All Things That Matter Press“, щата Мейн, САЩ, издава сборника „Time to Mow and Other Stories“ („Време за косене и други разкази“).