Текила на разсъмване

Автор: Михаил Вешим
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 3

Издател Сиела
Брой страници 116
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 159 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542816942
Баркод 9789542816942
Категории Разкази и новели. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Бе спокойна сутрин, свежа и леко хладна – есента още стъпваше на пръсти, плахо, та да не уплаши лятото. В този град лятото най-късно си отива – понякога се заседява до края на октомври. Погледнах морето – гладко и лъскаво, цвят на тъмен метал – „хеви“ метал. На изток хоризонтът драскаше кибрит, всеки момент ще пламне изгревът и слънцето ще покаже махмурлийско око. И с това око добре се знаем от години – колко съм го срещал, не с текила, а с бутилка бира на Окото. Ех, много бира изтече оттогава... Повече бирена пяна, отколкото сега е морската пяна тук, на прибоя.

от Фокнър / дата: 12 авг 2016

Не е от най-добрите на Вешим.

от Любомир Николов / дата: 19 дек 2015

Имам я!

от Никола Анков / дата: 21 май 2015

Отлично изпълнение подобаващо на един "Стършел"! :)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Стършелът“ Михаил Вешим не се нуждае от специални думи, за да бъде представен, той е известен на българската четяща публика отдавна, а неговите произведения „Нашингтон“, „Английският съсед“, „Руският съсед“ и т. н. отдавна са завладели сърцата на читателите. Сборникът с разкази „Текила на разсъмване“ излиза традиционно от издателство „Сиела“ и представя писателя в една малко по-различна светлина. Твърдим го с увереност, че почитателите на добрия хумор и предишните творби на Вешим няма да бъдат разочаровани, но със сигурност това е книгата, която променя досегашния безгрижен тон на автора и добавя едни по-чувствителни и интимни нотки и тази нова посока само ще спечели още повече негови почитатели. Разказите са написани с човещина и спокойствие, самият Михаил Вешим казва, че след тях вече определението, с което е свикнал да го закичват „писател-хуморист“ вече няма да бъде в сила, а и имат ли значение етикетите, когато писателят е личност, когато е човек с характер, човек на перото... С „Текила на разсъмванеВешим прави именно това, възвръща своя личностен облик, като смешните му предишни истории вече отстъпват на заден план. Ще издадем малко от съдържанието, без да прекаляваме – действието в някои от разказите се развива на морския бряг... Разказвачът си спомня с носталгия времето, когато Буджака край Созопол още не беше застроен и когато хората бяха по-истински от днес. И да приключим с разкриването на съдържанието на книгата с едно изречение – разказите на Михаил Вешим в коктейла му „Текила на разсъмване“ са за истинските времена и хора. Може вие да решите, че днешното време също е истинско... или че вашето истинско време също е отминало като това на автора, но всъщност зависи от възрастта. Когато човек придобие зрялост, когато натрупа по пътя си опит, мъдрост, болки и тъги, тогава и хуморът му става по-плътен и по-затрогващ. И това не сме го измислили днес, а още класиците са го открили и предоставили на нашето внимание. Най-добрата комедия е трагикомедията.

от Хеликон

Михаил Вешим е популярен писател хуморист и редактор във вестник “Стършел”
Михаил Вешим е роден на 17.09.1960 г. в София. Завършил е журналистика в СУ “Кл. Охридски”. Сменил много професии, но само на едно работно място. От двайсет и пет години работи в редакцията на вестник “Стършел”, където е бил момче за всичко, доставчик на качествен алкохол, организатор на гуляи и шофьор на главния редактор. В момента е главен редактор и шофьор на самия себе си. В свободното си от такива дейности време е успял да напише хиляди фейлетони, стотици разкази, десетина книги и няколко CV-та от тоя род.

снимка: Добромир Панайотов