Човекът в търсене на висш смисъл

Автор: Виктор Франкъл
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Хермес
Преводач Александър Батиани
Брой страници 256
Година на издаване 2016
Корици меки
Език български
Тегло 192 грама
Размери 12x16
ISBN 9789542616313
Баркод 9789542616313
Категории Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Човекът в търсене на висш смисъл“ е дългоочакваното продължение на основния труд на Виктор Франкъл – „Човекът в търсене на смисъл“. В настоящия сборник от есета и лекция авторът надгражда теориите си. Той утвърждава тезата си за присъщата на всеки воля за смисъл, която в сблъсъците ни със смъртта, болката и вината ни мотивира не само да не се отчайваме, но и да израстваме.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Виктор Франкъл е австрийски невролог и психиатър, който разработва собствено психотерапевтично учение, което още през 1926 г. нарича логотерапия. С това учение Франкъл изследва човешкия дух или както още го нарича - свобода, съзнание или воля за смисъл.
В книгата си „Човекът в търсене на висш смисъл“ авторът ни дава почва за размисъл за несъзнатите чувства и съществуват ли такива понятия. Тук разглеждаме духовно несъзнаваните инстинкти като съвест, отговорност, вина и дори любов. За съвестта Виктор Франкъл твърди, че се простира до несъзнавани дълбини и произхожда от несъзнавана основа, която се изразява в онези значими решения (значими в екзистенциален план), случващи се изцяло без размисъл, а оттам и несъзнавано. Което ще рече, че човек е неспособен да я контролира - нито да я призове като чувство, нито да я подтисне. Тя е там дълбоко у човек и се явява когато нещо „трябва да бъде“, а не когато нещо „е“. А онова, което „трябва да бъде“, не е реално, а очаква да бъде направено реално и оттам самата съвест е несъзнат, интуитивен феномен.
В предходната си книга „Човекът в търсене на смисъл“ авторът полага основата на изследванията си, а в „Човекът в търсене на висш смисъл“ вече надгражда теориите си и утвърждава тезата си за присъщата на всеки воля за смисъл, като ни представя по отделно всяко едно от несъзнатите (екзистенциални) чувства, идващи от дълбините на нашата същност и техния смисъл.

Силвия Каръкова, Хеликон Сливен

Виктор Е. Франкъл е дълги години професор по неврология и психиатрия във Виенския университет, но заема професури и в Америка, и поточно в Харвард и университетите в Далас и Питсбърг. Създател е на логотерапията - нов психотерапевтичен метод, наричан още Трето виенско направление (след психоанализата на Зигмунд Фройд и индивидуалната психология на Алфред Адлер). Удостоен е с 27 почетни докторски титли от университети от цял свят.
Няколко години прекарва в концентрационни лагери.
Виктор Франкъл е написал над 30 книги, които са преведени на повече от 40 езика. Най-четена от всички обаче си остава малката му книжка „Човекът в търсене на смисъл“, която описва живота му в нацистките концентрационни лагери и научените там уроци за духовно оцеляване. Книгата е претърпяла над 100 издания на английски език и до смъртта на Франкъл през 1997 г. от нея са продадени над 12 милиона екземпляра. Според изследване, направено от библиотеката към Американския конгрес, това е една от 10-те най-влиятелни книги на миналия век, променила живота на мнозина. И до днес тя се радва на нестихващ интерес и неизменно присъства в бестселъровите класации на редица държави. Това е книга, доказала своята непреходна стойност.