Регистрация Вход

Човекът в търсене на смисъл

 • 3.29 Рейтинг: общ рейтинг: 3.29 (284)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: Поколения читатели откриват вдъхновение и смелост в малката книжка на Виктор Франкъл, който описва живота си в нацистките концентрационни лагери и научените там уроци за духовно оцеляване. Въпреки годините на страдание в лагерите на смъртта, къ ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 11.95 лв.
"Никога не трябва да забравяме, че можем да намерим смисъла на живота дори когато сме изправени пред безнадежна ситуация, сблъсквайки се със съдба, която не може да бъде променена."

Анотация

Поколения читатели откриват вдъхновение и смелост в малката книжка на Виктор Франкъл, който описва живота си в нацистките концентрационни лагери и научените там уроци за духовно оцеляване. Въпреки годините на страдание в лагерите на смъртта, където загиват всичките му близки – майка му, баща му, брат му и бременната му съпруга, – Виктор Франкъл не престава да вярва, че животът има смисъл. Дори и в най-ужасните обстоятелства, когато сме изгубили всичко, когато страдаме от глад и студ и сме подложени на нечовешко отношение, дори тогава вътрешната сила на човека може да го издигне над външната му участ, твърди Франкъл. Защото на човека може да се отнеме всичко, освен едно: последната човешка свобода да избере своето отношение при всякакви обстоятелства, да избере свой собствен път. Лагерниците са обикновени хора, но поне някои от тях, избирайки да бъдат достойни за своите страдания, доказват, че човек може да намери смисъл дори в безнадеждна ситуация. Да превърне личната трагедия в триумф, а страданието си – в достижение с общочовешки характер.
ключови думи: , , ,

Виктор Франкъл

националност:
австриец
рожденна дата:
26.03.1905
починал:
02.09.1997

Виктор Е. Франкъл е дълги години професор по неврология и психиатрия във Виенския университет, но заема професури и в Америка, и поточно в Харвард и университетите в Далас и Питсбърг. Създател е на логотерапията - нов психотерапевтичен метод, наричан още Трето виенско направление (след психоанализата на Зигмунд Фройд и индивидуалната психология на Алфред Адлер). Удостоен е с 27 почетни докторски титли от университети от цял свят.

Няколко години прекарва в концентрационни лагери.

Виктор Франкъл е написал над 30 книги, които са преведени на повече от 40 езика. Най-четена от всички обаче си остава малката му книжка „Човекът в търсене на смисъл“, която описва живота му в нацистките концентрационни лагери и научените там уроци за духовно оцеляване. Книгата е претърпяла над 100 издания на английски език и до смъртта на Франкъл през 1997 г. от нея са продадени над 12 милиона екземпляра. Според изследване, направено от библиотеката към Американския конгрес, това е една от 10-те най-влиятелни книги на миналия век, променила живота на мнозина. И до днес тя се радва на нестихващ интерес и неизменно присъства в бестселъровите класации на редица държави. Това е книга, доказала своята непреходна стойност.

Ревюта

Книга за физическото и психическото оцеляване.

Разказ за търсене на смисъл за живот въпреки обстоятелствата.

История  за личните преживявания на автора, за да добием макар и бегла представа за ужасите, преживяни в концентрационните лагери, и волята и вярата, необходими, за да оцеелее.

„Човекът в търсене на смисъл“ е силно въздействаща книга за смелостта да живеем.

Катя Христова, клиент на Хеликон Шумен

Това е една от най-влиятелните книги на миналия век, която променя живота на мнозина. Тя е и най-четената творба на невролога и психолога Виктор Емил Франкъл, защото  разказва за живота му между газовите камери  и спасението в лагерите на смъртта и уроците, които е научил там за оцеляването на човека. Тайната според учения е не другаде, а единствено и само в нашия дух, защото физиката оцелява благодарение не на своите мащаби, а на „последната човешка свобода да изберем своето отношение при всякакви обстоятелства, да изберем свой собствен път... Спасението на човека е чрез любовта и в любовта”.

Основното, на което ни учи автора, е да спрем да се питаме за смисъла на живота, да загърбим празнословието и съзерцанието и да осъзнаем, „че от истинско значение е не какво ние очакваме от живота, а какво животът очаква от нас, и да поемем отговорност за намиране на правилния отговор на проблемите и да се изпълнят задачите, които той постоянно поставя пред всеки индивид”.

Главният аргумент за неговите изводи е по-големият процент оцелели интелигентни хора от ужаса в лагерите. Оказва се, че чувствителният човек е външно по-крехък, но пораженията върху вътрешния му свят са по-оскъдни, защото моралната му сила, духовният запас от вълнуващи и зареждащи преживявания  му помагат да се издигне над външната си участ. Така той намира нов смисъл в безизходицата и красивото и прекрасното в миналото му помагат да превърне трагедията си в собствен триумф над страданието.

Четете!!!

Има и такива книги!!!

Маргарита Янева, Хеликон Бургас

В "Човек в търсене на смисъл", Виктор Франкъл ни предоставя уникалната възможност да надникнем не само зад вратите на концлагерите, но и да наблюдаваме от първия ред промените, през които преминава психиката на човек според условията на живот."

Силвия Каръкова, Хеликон Сливен
 • Мнения за книгата (18)
 • Издател: Хермес
 • Преводач: Харалан Александров
 • Година на издаване: 2013
 • Брой на страници: 224
 • Корици: меки
 • Език: български
 • Тегло: 174 грама
 • Размери: 0x0
 • ISBN: 9789542611868
 • Баркод: 9789542611868

изпрати мнениеМнения за книгата (18)

Подреди по:
 • докладвай

  Една от най-любимите ми книги.

 • докладвай

  Потресаваща книга. Определено една от най, най-запомнящите се, които някога съм чела. Страхотна е!

 • докладвай

  Знаете ли кога книгата ще е в наличност?

 • докладвай

  Благодаря за бързия отговор!

 • докладвай

  Към Димитър
  Новият тираж на "Човекът в търсене на смисъл" ще е на книжния пазар от 9 юли. Приятно четене.

 • докладвай

  Много бих желал да прочета книгата , но не я намирам никъде в книжен вариянт , моля за съдействие или насоки

 • докладвай

  Много разтърсваща, събуждаща и помагаща осъзнатостта книга. Четох я 2 пъти, пак ще я чета някой ден.

 • докладвай

  Прочитам и препрочитам с любов всеки път... Заслужава си, среща се и под друго име "Увод в логотерапията"

 • докладвай

  Невероятна книга!

 • докладвай

  Велика книга!

 • докладвай

  Невероятна книга, за смисъла на чавешкия живот и ценности!

 • докладвай

  Проницателна и силно въздействаща книга!

 • докладвай

  Първата част на книгата е безспорна класика и съм убедена, че завинаги ще бъде възприемана така. За мен няма по-добро претворяване на случилото се в концлагерите.
  Втората част обаче е в голяма степен излишно повторение /и то, доста буквално/ на заключенията от първата част, което може да се приеме или като подценяване на интелектуалния капацитет на четящия /и от там необходимостта да му се повтаря едно и също/, или от желание да се увеличи обема.
  Не знам... това са сякаш две книги в една и според мен си заслужава само първата.

 • докладвай

  И в първата и във втората част от нея авторът слиза до възможно най-големи дълбини.

 • докладвай

  Потресаваща - като автора си

 • докладвай

  Една от най-великите книги!

 • докладвай

  Невероятна история, накара ме да се замисля за истинския СМИСЪЛ!

 • докладвай

  Велика книга.

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg