Регистрация Вход

Йога. Безсмъртие и свобода

 • 2.77 Рейтинг: общ рейтинг: 2.77 (64)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: Четири основополагащи и взаимосвързани понятия, четири „движещи идеи“ ще ни помогнат да проникнем в същността на индийската духовност. Ето ги: карма, мая, нирвана, йога. Историята на развитието на индийската философия може да бъде написана, като ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 27.00 лв.

Анотация

Четири основополагащи и взаимосвързани понятия, четири „движещи идеи“ ще ни помогнат да проникнем в същността на индийската духовност. Ето ги: карма, мая, нирвана, йога. Историята на развитието на индийската философия може да бъде написана, като се тръгне от всяко от тези фундаментални понятия, но задължително ще стане дума и за другите три. Използвайки терминологията на западната философия, можем да кажем, че след постведическата епоха Индия се е стремила най-вече да разбере:

1. Закона на универсалната причинност, свързващ човека с Космоса и осъждащ го на безкраен низ от прераждания – закона на кармата.

2. Загадъчния процес, пораждащ и поддържащ Космоса и по този начин обуславящ „безкрайното въртене“ на колелото на съществуванията: това е мая, космическата илюзия, с която човек неохотно трябва да се примирява, докато не се освободи от заслепението на невежеството (авидя).

3. Абсолютната реалност, разположена някъде отвъд пределите на изтъкнатата мая – илюзия, както и отвъд пределите на обусловения от кармата човешки опит; чистото битие, абсолютът, може да бъде наричано с много имена – Азът (Атман), Брахман, необусловено, трансцендентно, безсмъртно, неразрушимо, Нирвана и прочие.

4. Действените техники и методи, чиято цел е освобождението (мокша, мукти), постигането на Божественото, всъщност са именно Йога.

Мирча Елиаде

Мирча Елиаде

националност:
румънец
рожденна дата:
1907
починал:
1986
значими произведения:
Йога: Безсмъртие и свобода, Мит и реалност, Трактат по история на религиите, Шаманизмът е архаичните техники на екстаза
за повече информация:
www.friesian.com/eliade.htm

Мирча Елиаде Mircea Eliade. Румънски философ и антрополог на религията. Водеща фигура във феноменологията на науката. Изследванията му върху маргинализирани религиозни групи, напр. шаманите, водят до преоценка на религиозната практика и история.

Сред най-важните му книги са "От първобитните хора до Дзен: тематичен справочник по история на религията", "Модели в сравнителната религия".

Редактира 16-томната "Енциклопедия на религията" 1987.

Из "Биографична енциклопедия", Марк Мейсън, изд. Екслибрис

Информация за Мирча Елиаде можете да намерите също в:

www.westminster.edu/staff/brennie/eliade/mebio.htm

www.friesian.com/vocab.htm

www.kirjasto.sci.fi/eliade.htm

www.alexm.here.ru/mirrors/www.enteract.com/jwalz/Eliade/

www.cpcug.org/user/stefan/eliade.html

www.scriitori.liternet.ro/mirceaeliade.php

www.geocities.com/mircea_eliade/eliade.htm

Ревюта

В неостаряващия си труд „Йога“ (с подзаглавие „Безсмъртие и свобода“) румънският учен Мирча Елиаде прониква в сърцевината на индийската духовност чрез обстойно изследване на четирите й основополагащи и взаимосвързани понятия: карма, мая, нирвана, йога. Елиаде използва терминологията на западната философия, за да разясни закона на кармата – този на т.нар. универсална причинност, свързващ човека с Космоса и осъждащ го на безкрайна поредица от прераждания, вълнувал мнозина в Индия след постведическия период. Видният румънски философ, културолог и писател обръща специално внимание на космическата илюзия, с която човек трябва да се примирява (не)охотно, докато не се освободи от заслепението на невежеството – мая; и на нирвана, или абсолютната реалност, разположена някъде отвъд пределите на илюзорната мая и на ръководеното от кармата човешко битие. Авторът поставя акцент на методите и техниките, чиято цел е освобождението (мокша, мукти) и постигането на Божественото – т.е. йога.

От издателството
 • Мнения за книгата (5)
 • Издател: Изток-Запад
 • Преводач: Георги Цанков
 • Година на издаване: 2014
 • Брой на страници: 476
 • Корици: твърди
 • Език: български
 • Тегло: 712 грама
 • Размери: 14x22
 • ISBN: 9786191523696
 • Баркод: 9786191523696

изпрати мнениеМнения за книгата (5)

Подреди по:
Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg