Йога. Безсмъртие и свобода

Автор: Мирча Елиаде
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 5

Издател Изток-Запад
Преводач Георги Цанков
Брой страници 476
Година на издаване 2014
Корици твърди
Език български
Тегло 709 грама
Размери 14x22
ISBN 9786191523696
Баркод 9786191523696
Категории Културология, Хуманитарни науки, Книги

Четири основополагащи и взаимосвързани понятия, четири „движещи идеи“ ще ни помогнат да проникнем в същността на индийската духовност. Ето ги: карма, мая, нирвана, йога. Историята на развитието на индийската философия може да бъде написана, като се тръгне от всяко от тези фундаментални понятия, но задължително ще стане дума и за другите три. Използвайки терминологията на западната философия, можем да кажем, че след постведическата епоха Индия се е стремила най-вече да разбере:

1. Закона на универсалната причинност, свързващ човека с Космоса и осъждащ го на безкраен низ от прераждания – закона на кармата.

2. Загадъчния процес, пораждащ и поддържащ Космоса и по този начин обуславящ „безкрайното въртене“ на колелото на съществуванията: това е мая, космическата илюзия, с която човек неохотно трябва да се примирява, докато не се освободи от заслепението на невежеството (авидя).

3. Абсолютната реалност, разположена някъде отвъд пределите на изтъкнатата мая – илюзия, както и отвъд пределите на обусловения от кармата човешки опит; чистото битие, абсолютът, може да бъде наричано с много имена – Азът (Атман), Брахман, необусловено, трансцендентно, безсмъртно, неразрушимо, Нирвана и прочие.

4. Действените техники и методи, чиято цел е освобождението (мокша, мукти), постигането на Божественото, всъщност са именно Йога.

Мирча Елиаде

от Glorfindel / дата: 20 фев 2014

Брей!

от Аз / дата: 20 фев 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от Божана / дата: 19 фев 2014

Поредният академичен шедьовър от "Изток-Запад".
Задължителен за всяка хуманитарна библиотека.

от Диас / дата: 15 фев 2014

Дано скоро филмират тази книга.

от Стар Трек / дата: 15 фев 2014

Изключителен труд. Задължителен за всеки интелектуалец.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

В неостаряващия си труд „Йога“ (с подзаглавие „Безсмъртие и свобода“) румънският учен Мирча Елиаде прониква в сърцевината на индийската духовност чрез обстойно изследване на четирите й основополагащи и взаимосвързани понятия: карма, мая, нирвана, йога. Елиаде използва терминологията на западната философия, за да разясни закона на кармата – този на т.нар. универсална причинност, свързващ човека с Космоса и осъждащ го на безкрайна поредица от прераждания, вълнувал мнозина в Индия след постведическия период. Видният румънски философ, културолог и писател обръща специално внимание на космическата илюзия, с която човек трябва да се примирява (не)охотно, докато не се освободи от заслепението на невежеството – мая; и на нирвана, или абсолютната реалност, разположена някъде отвъд пределите на илюзорната мая и на ръководеното от кармата човешко битие. Авторът поставя акцент на методите и техниките, чиято цел е освобождението (мокша, мукти) и постигането на Божественото – т.е. йога.

От издателството

Мирча Елиаде Mircea Eliade. Румънски философ и антрополог на религията. Водеща фигура във феноменологията на науката. Изследванията му върху маргинализирани религиозни групи, напр. шаманите, водят до преоценка на религиозната практика и история.
Сред най-важните му книги са \"От първобитните хора до Дзен: тематичен справочник по история на религията\", \"Модели в сравнителната религия\".
Редактира 16-томната \"Енциклопедия на религията\" 1987.
Из \"Биографична енциклопедия\", Марк Мейсън, изд. Екслибрис

Информация за Мирча Елиаде можете да намерите също в:

www.westminster.edu/staff/brennie/eliade/mebio.htm

www.friesian.com/vocab.htm

www.kirjasto.sci.fi/eliade.htm

www.alexm.here.ru/mirrors/www.enteract.com/jwalz/Eliade/

www.cpcug.org/user/stefan/eliade.html

www.scriitori.liternet.ro/mirceaeliade.php

www.geocities.com/mircea_eliade/eliade.htm