Изкуството да казваш "не"

Автор: Йеспер Юл
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Жанет-45
Преводач Мария Змийчарова
Брой страници 112
Година на издаване 2015
Корици меки
Език български
Тегло 156 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191861248
Баркод 9786191861248
Категории Приложна психология, Книги

Всички интимни и семейни взаимоотношения се подпечатват с чистосърдечно и звучно „да!“. Тази дума е езиковият израз на любовта, който си даваме един на друг, когато решаваме да заживеем заедно с друг човек. Именно тази дума искат да видят децата – и новородените, и осиновените – в очите и лицата на родителите си като вид обещание, че винаги ще са до тях.

Често обещаваме пред самите себе си да направим всичко по силите си, за да спечелим „да“-то на отсрещния и почти също толкова често рутината на ежедневието изтиква това обещание на заден план. Постепенно моето „да“ престава да е дар, който мога свободно да поднеса на отсрещния, а се превръща в изискване или задължение.

Промяната идва, когато възрастните почнат да бягат от отговорността да казват „да“ и вместо това или казват „не“ с поведението си, или се лъжат един друг, защото се чувстват като затворници в собствената си връзка. Задължителното „да“ убива желанието и засенчва копнежа.

Настоящата книга разглежда въпроса колко е важно за една качествена връзка да се научим да казваме „не“ на отсрещния, за да се може да кажем „да“ на самите себе си. Как да се научим да се самоопределяме по отношение на себе си и обществото, как да го правим, без да нараняваме или обиждаме околните, и – не на последно място – с чиста съвест и със съзнанието, че по този начин даваме добър пример на децата си, без да се жертваме в името на някой друг.

Ключови думи: Скоро ще стана майка

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

   Приложната психология и книгите за самоусъвършенстване са хит не само у нас, но и по целия свят. „Изкуството да казваш „не“ (изд. „Жанет 45“) на датския семеен терапевт Йеспер Юл ще бъде интересно четиво за всеки един родител, който има правилна нагласа към възпитанието на децата си и не му е безразлично как ще израстат те в сложното време, в което живеем. Йеспер Юл е международно признат авторитет в областта на възпитанието и семейната психотерапия, изнасял е лекции в повече от 15 страни, а книгите му са преведени на много езици. У нас са излезли и другите му популярни в цял свят заглавия „Твоето компетентно дете“, в която той синтезира 25 годишния си опит като семеен терапевт, „Да бъдеш мъж и баща“, „Това съм аз, а ти кой си“. Вижданията и изследванията на Йеспер Юл са приети и признати от науката, като методите му по отношение на взаимоотношенията между деца, юноши и възрастни поставят началото на нов подход в семейното възпитание. Според датчанина основните проблеми в семейството и до днес произлизат от доминантния модел, в който родителят заповядва, а детето изпълнява. Този модел е все още широко застъпен в обществото и дори в най-демократичните европейски култури, от което по-късно произлизат множество неврози и проблемни етапи в развитието на личността. Йеспер Юл формулира различна система, по която юношите и децата трябва да се развиват и социализират. Неговата основна цел е да мотивира и вдъхнови родителите и професионалистите в областта на възпитанието да възприемат новите поколения деца като личности, които е необходимо да израстват в максимално социално и психическо здраве, без никакви елементи на насилие. „Изкуството да казваш „не“ е книга за мислещите родители, за отворените към здравословното психологическо развитие на децата родители. Когато един родител не умее да каже „не“ по правилния начин на детето си, той или изобщо не го казва, от което следва едно разглезено дете, или го казва по начин, който се отразява неблагоприятно върху съзнанието и душата на детето. Професионалистът Йеспер Юл може да ни даде единствено по-добро познаване на механизмите на родителството и да ни научи как да станем по-добри родители. Първата крачка, както винаги, е да осъзнаем, че имаме проблем.

от Хеликон