Регистрация Вход

Океан море

 • 3.35 Рейтинг: общ рейтинг: 3.35 (586)
много слаба слаба добра много добра страхотна
Наличност: ДА Доставка: 3 дни

Анотация: Какво очакват хората, а то не идва и какво идва, когато не го очакваш? Кое нещо има своите приливи и отливи? Кое нещо няма край? Морето. Или болката. Тя е главният герой в романа, където необикновени жени и мъже разказват невероятни истории и търсят к ... прочети още

Хартиено издание

Цена:: 12.00 лв.

Анотация

Какво очакват хората, а то не идва и какво идва, когато не го очакваш? Кое нещо има своите приливи и отливи? Кое нещо няма край? Морето. Или болката. Тя е главният герой в романа, където необикновени жени и мъже разказват невероятни истории и търсят къде започва и свършва морето.
Морето е всичко. Морето е нищо. То е едновременно невидимо и сляпо. То пълни страници, в които няма нищо вярно. То шуми по същата причина, по която човек пише, за да е по-малко мъртъв.

Алесандро Барико

АЛЕСАНДРО БАРИКО е роден през 1958 година в Торино. Завършва философия и музикознание. На пресконференции си признава, че и сега продължава да свири на пиано: „Покривам се някъде и свиря. Доставя ми удоволствие.” Според критиците Барико е навлязъл в литературата от света на музиката. Той превръща литературните си произведения в музикални: ноти – в думи, партитури – в текст, сонати – в монолози, увертюри – в алегории, а симфонии – в романи. Безспорно доказателство е романът „Коприна”, който самият автор нарича бяла музика.Първоначално Барико работи в различни издателства, пише реклами, занимава се с музикална критика. Сътрудничи на в. „La Stampa”, телевизионен водещ е на интелектуалното шоу „Pickwick” и шоуто „Amore e un dardo” за музика, литература и кино. По произведението му „Новеченто” са направени театрална постановка (режисьор Габриеле Васис) и филм („Легендата за пианиста”, режисьор Джузепе Тораторе), даван и в България. По-късно започва нов амбициозен проект „Части от света”: музикални парчета, литературни откъси, лирични четения за театрална сцена: това е спектакълът „Тотем”. През ноември 2002 г. реализира City Reading Project в римския „Театро Вале” – спектакъл по ключови откъси от романа му „City”, който през март 2003 г. е издаден на диск, с участието и музиката на френската група AIR. По романа му „Коприна” е създаден американски филм, излъчен и от българска телевизия.

През 1994 г. заедно с група приятели основава школа за техниката на писане „Училище Холден”, в което подготвя млади хора за работа в киното, театъра, журналистиката и литературата .

Барико е автор на романи, превеждани по цял свят и спечелили редица престижни литературни награди. С тях италианският писател е известен като бестселър автор и творец с необичаен начин за пресъздаване на идеи и образи. Някои читатели дори биха възприели книгите му като написани от различни автори, ако не е характерният за Барико особен строеж на фразата.

На българските читатели Алесандро Барико е познат с романите: „Океан море”, „Копирина”, „City”, „Без кръв”, „Тази история”.

Ревюта

 

Съдбите на няколко човешки живота се срещат на едно място. Място на брега, но по-близо до морето – староприемница „Алмайер“. Тя е пристан за болните души, за търсещите души, които намират, които разбират, преди да си отидат. Какъв е животът извън морето? Какъв е животът в морето? И коя е границата деляща тези две вселени, това са малка част от въпросите, чийто отговори ще намерите на страниците на тази книга.

Написан увлекателно, романът ни понася към екзистенциално-мисловно приключение, което ни отваря очите за онези привидно невидими и незначими неща от битието.

Зорница Чернева, Хеликон – Велико Търново

 Повествованието кани в малка и уютна странноприемница, на ръба на застиналото време. „Океан море” ни запознава с хора  почти невидими за околния свят –  необикновени мъже и жени, които  се срещат там, всеки лутащ се по своему  в безкрайното море в търсене на себе си - ученият, който иска да открие границите на оградената от земя водна стихия, а всъщност се докосва до съвършенството на природата, което най-силно се изразява с нейната безпределност...

 Художникът, за когото проектът „море” е труден, тъй като то притежава загадъчна душа и неизразимо дълбоки очи...

И  безумно красивата млада жена, която търси спасение, ала твърде късно осъзнава, че само силните и искрени желания се движат стремително към своето сбъдване...

Морякът, който разбира, че морето е всичко – ръцете, които прегръщат и ръцете, които убиват.

И лудост, и кръв, и омраза, и отчаяние, и блясък – морето е живо, диша и ги  кара да   го приемат  като своя съдба. Защото истината му принадлежи и в неговото лоно те съзират себе си. За всеки от тях винаги ще има едно море - океан, което да ги зове, и един бряг, откъснат от безвремието, бряг който е също толкова видим за душата, колкото и отмитите от вълните пясъчни стъпки за очите....

Всички те страдат, докато не опознават истинската същност на морето – китно убежище, нежен скут, върху който можеш да намериш покой...

 Романът на Алесандро Барико е едно незабравимо  преживяване за  читателя -  незабравимо и вълнуващо, като впускането в подводните тайни на морския свят – вероятно заради символната близост между водата и човешката психика...

Албена Сандалска, Хеликон Пловдив - Център

Океан море“ е вълшебна приказка, разказана изящно с четката на нежността и болката.

Всичко започва пред морето, където то не е още море, а земята не е още земя и всяка направена стъпка може лесно да бъде заличена. Там в странноприемница „Алмайер“. 

На това място няколко корабокрушенци в живота се срещат случайно, докато търсят самите себе си: художникът Пласон, чийто единствен сполучлив завършек са неприятните разговори, а онова, което най-много обича е да рисува синьото безбрежие, без да го изобразява; професор Бартълбум, който пише енциклопедия за пределите; прелюбодейката Ан Деверия, заточена тук от съпруга ѝ; страхуващата се Елизевин, която иска да живее и нейния придружител – Отец Плюш, който обича да измисля молитви за всякакви поводи; тайнственият Адамс с очи на „животно на лов“. И един незнаен посетител в седмата стая.

А там, в, в лоното на морето се случва най-страшното. То е обезобразено с кръв от жестокостта на човека. Убийства, омраза, борба за оцеляване, предаване, умиране и покой, който да те върне на брега. Савини и Тома.

Песните на завръщането се пеят в края, когато вече няма страх. 

Има една дума. За да се каже морето. За да се помни.

А дали то има очи? Граници? Изпитва ли болка? Обича ли? Смее ли се? Дали наистина може да бъде жестоко, като човека? Или единственият му смисъл е да лекува?

Хиляди въпроси. И един отговор – океан море.

„Та никой да не може да забрави колко хубаво би било, ако за всяко море, което ни очаква, имаше една река, за нас. И някой - баща, любим, някой, - способен да ни хване за ръка и да намери тази река - да си я представи, да я измисли - и върху течението ѝ да ни спусне с лекотата на една-единствена дума, сбогом. Би било наистина прекрасно. Би бил нежен животът, всеки живот. И нещата не биха причинявали болка, а биха се приближавали, носени от течението, бихме могли първо да ги докоснем и после да ги пипнем и едва накрая да се оставим да бъдем наранени, също. Да умрем от тях. Не е важно. Но всичко би било, най-после, човешко. Достатъчно би било въображението на някого - баща, любим, някой. Той би съумял да измисли път, тук, насред тази тишина, в тази земя, която не иска да говори. Път милосърден, и хубав. Път оттук до морето.”

Любина Йорданова, Хеликон Русе
 • Мнения за книгата (8)
 • Издател: Унискорп
 • Преводач: Толя Радева
 • Година на издаване: 2015
 • Брой на страници: 246
 • Корици: меки
 • Език: български
 • Тегло: 240 грама
 • Размери: 20x13
 • ISBN: 9789543304233
 • Баркод: 9789543304233

изпрати мнениеМнения за книгата (8)

Подреди по:
 • докладвай

  Току що си я закупих от Алеята във Варна. Направо съм щастлива, че ще мога да я прочета докато съм на почивка.

 • докладвай

  Прекрасно е че книгата има ново издание.Невероятен разказ. Автор с голяма дълбочина. Ако сте пропуснали, наваксайте. Всичките му романи са невероятни. Жалко, че не се намират по книжарниците, но в издателството ги има.

 • докладвай

  Чела съм го само на италиански, даже се изненадах, като открих, че има преведени книги на български. Много стойностен автор! За първи път се срещнах с него чрез големия екран - филмът "1900", е направен по едноимения му роман.За мен Алесандро Барико е един от авторите, които дават особен цвят на литературата - а той е в това, че животът трябва да бъде изживян от красивата му страна, каквото и да струва това!

 • докладвай

  Книгата наистина е невероятна . Лично на мен ми допадна най-много от трите книги на Барико ,които съм чела-Коприна ,Сити и Океан море,макар ,че сравнение между тях не може да се прави.Всяка е много различна и много хубава по своему.Жалко ,че по книжарниците вече не се намират,бих си ги купила и трите.Добре ,че се намират в библиотеките.

 • докладвай

  Книгата е невероятно откровение. Много различна и странна. Гениална всъщност.

 • докладвай

  Мерси за коментара!

 • докладвай

  Книгата е невероятна и е доста различна.Мисля,че е трудна за възприятие и сякаш не е за всеки.Тези които обаче могат да я осмислят,ще бъдат зашеметени от дълбочината на мисълта.

 • докладвай

  някой има и мнение???

Кирилица:
Попълнете текста от картинката

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

 1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
 2. Написани само с главни букви
 3. Написани на латиница
 4. Съдържащи препратки към други сайтове.

За всякакви други въпроси или коментари моля изпращайте на service@helikon.bg